Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Öbergs miljonsuccé: ”Inte mer än rätt”

Hanna Öberg har dragit in nästan en miljon i prispengar under säsongen redan innan VM i Antholz dragit igång. Välförtjänt, enligt henne själv. – Jag är bland de bästa i världen i min idrott och då tycker jag inte att det är mer än rätt att man ska kunna tjäna pengar på det, säger 24-åringen.

Hanna Öberg säger att hon försöker att göra "smarta saker" med prispengarna: "Som att investera dem för framtiden. Man måste tänka på att den aktiva karriären inte håller på i så många år sett till livet i stort", säger hon.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Hanna Öberg har stått på pallen fem gånger i världscupen i vinter och har en seger.
Framgångarna har gjort henne drygt 977 000 kronor rikare bara i prispengar från Internationella skidskytteförbundet IBU.
– Det är ingenting jag tänker på under en tävling, att ”seger är så här mycket pengar”. Däremot är det klart att jag är bland de bästa i världen i min idrott och då tycker jag inte att det är mer än rätt att man ska kunna tjäna pengar på det, säger Öberg inför torsdagens VM-start med mixedstafett i Antholz.
På VM är prispengarna högre än världscupen och i fjol tjänade Öberg närmare 750 000 kronor bara under mästerskapet i Östersund där hon tog tre medaljer varav ett guld. Därtill läggs bonusar från egna sponsorer och från svenska skidskytteförbundet och deras sponsorer.
Pengarna gör att hon bland annat kunde välja ett annat upplägg än resten av landslaget när hon valde att stanna kvar i Europa tillsammans med sin pappa samt pojkvännen och landslagsåkaren Jesper Nelin och ladda inför VM.
– Det som är en stor skillnad mot tidigare är att ekonomin inte är något som jag behöver oroa mig för och det är en trygghet. Jag kan göra de val jag vill, som veckan jag var i Hochfilzen, det bekostade jag helt själv. Att kunna göra en sådan sak är ju en möjlighet jag fått tack vare att jag nu kan tjäna pengar på min idrott.
Hon säger att hon försöker att göra ”smarta saker” med pengarna också.
– Som att investera dem för framtiden. Man måste tänka på att den aktiva karriären inte håller på i så många år sett till livet i stort.
TT: Unnar du dig något utanför satsningen och att du lägger undan för framtiden?
– Det är väl klart att när man börjar tjäna pengar så blir väl livsstilen lite dyrare än tidigare, men jag kan inte peka på något specifikt.
Landslagskollegan Linn Persson har också fått ett ekonomiskt lyft den här säsongen. Med första pallplatsen, tredjeplatsen i masstarten i Annecy, och två femteplatser har hon tagit klivet in i den absoluta världstoppen.
Och det märks även på kontot. Persson har tjänat drygt 414 177 kronor i prispengar hittills i vinter.
– Absolut, det är klart att när man gör de resultaten så drar man in bra pengar, det är bra prispengar i världscupen i skidskytte. Men det gäller just att man är riktigt bra, det är väldigt prestationsbaserat, säger Persson.
TT: Vad betyder de här pengarna för dig?
– Det är klart att det blir en trygghet inför kommande år. Att kunna spara och lägga undan.
TT: Det har du inte kunnat tidigare?
– Kanske inte i den utsträckning jag har velat göra i alla fall. Man får tänka långsiktigt, det ska pensionssparas och så vidare. Man missar ju inkomst i och med att man inte har ett normalt jobb och en normal lön, man är inte på samma sätt i systemet så det får man sköta på egen hand.
Fakta

Prispengarna i skidskytte

+ Världscupen:

Individuella lopp:

1:a plats: 157 605 kr.

2:a: 126 084 kr.

3:e: 94 563 kr.

4:e: 73 549 kr.

5:e: 63 042 kr.

Prispengar delas ut till och med 20:e plats.

Stafetter:

1:a plats: 63 042 kr per åkare.

2:a: 47 282 per åkare.

3:e: 36 775 kr per åkare.

Prispengar delas ut till och med sjätteplats.

Totala världscupen:

1:a plats: 294 196 kr.

2:a: 241 661 kr.

3:e: 189 126 kr.

4:e: 157 605 kr.

5:e: 136 591 kr.

+ VM

Individuella lopp:

1:a plats: 262 675 kr.

2:a: 199 633 kr.

3:e: 147 098 kr.

4:e: 105 070 kr.

5:e: 84 056 kr.

Prispengar delas ut till och med 20:e plats.

Stafetter:

1:a plats: 73 549 kr per åkare.

2:a: 57 789 kr per åkare.

3:e: 47 282 kr per åkare.

Prispengar delas ut till och med sjätteplats.

Aktuell växelkurs: 1 euro=10.51 kr.

Fakta

Hanna Öberg

Född: 2 november 1995 (24 år).

Från: Svensbyn utanför Piteå.

Bor: Östersund.

Klubb: Piteå skidskytteklubb.

Familj: Sambon Jesper Nelin (också landslagsåkare) samt mamma Viktoria, pappa Tomas och syster Elvira (också landslagsåkare).

Främsta meriter: VM 2019: Guld i distansloppet, silver i damernas stafett och brons i singelmixedstafetten. OS 2018: Guld i distansloppet och silver i damernas stafett. Totalt två individuella segrar i världscupen och ytterligare åtta pallplatser. Femma i totala världscupen segrare i masstarscupen 2018-19.

Gå till toppen