Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De dokumenterar kolgruvor, kalhyggen och brända elefantbetar

Med hjälp av foto, film och augmented reality skildrar tre kanadensiska konstnärer hur människan har förändrat jorden för alltid. Den 14 februari invigs den hyllade utställningen ”Antropocen” på Malmö museer.

Edward Burtynsky och Nicholas de Pencier framför en film där 16 000 elefantbetar och noshörningshorn bränns. ”Det kändes nästan som en begravning”, säger Nicholas de Pencier.Bild: Tom Wall
Lukten av diesel och bränt ben ligger i luften. Ett dussin stora högar med elefantbetar står i full brand. Scenariot utspelade sig i en nationalpark utanför Nairobi 2016, som en politisk markering mot tjuvjakt och elfenbenshandel. Nu kan besökarna på Malmö museer uppleva det. På plats fanns nämligen fotografen Edward Burtynsky och filmarna Nicholas de Pencier och Jennifer Baichwal.
– Stämningen var vördnadsfull. Presidenten var där. Det kändes nästan som en begravning, säger Nicholas de Pencier.
– Vi spenderade en vecka där och filmade och fotade. Elefantbetar brinner inte naturligt så det stod lastbilar med diesel på en lång rad. Jag tror att det gick åt tolv lastbilar totalt, säger Edward Burtynsky.
Händelsen i Kenya är en av de upplevelser som lämnat störst intryck på dem under det fyra år långa arbetet med utställningen ”Antropocen”. 16 000 elefantbetar och noshörningshorn brändes upp vid tillfället.
– Det var känslosamt att tänka på alla de djur som drabbats, säger Edward Burtynsky.
Edward Burtynsky och Nicholas de Pencier på plats på Malmö museer. Jennifer Baichwal kunde inte vara på plats.Bild: Tom Wall
Mot en vägg på Tekniken och sjöfartens hus leker lågorna från de tolv elfenbensbålen. En bit bort finns ett fotografi av de nästan nedbrunna högarna. Intill går det att uppleva en av högarna i naturlig storlek med hjälp av augmented reality.
– Att se de här betarna brinna på film är en sak men att se dem i augmented reality, kunna se skalan och gå runt dem – det är något helt annat, säger Nicholas de Pencier.
Augmented reality fick stor spridning genom det populära mobilspelet Pokémon Go 2016. På samma sätt som i spelet kan museibesökarna uppleva högen av elfenben, eller den sista vita noshörningshanen Sudan, i naturlig storlek genom sin egen mobilskärm.
I utställningen skildras alltifrån kalhuggning av regnskog och oljepalmsplantage på Borneo till sågverk i Nigeria och tyska kolgruvor.
– Vi är ofrånkomligen ansvariga för det här – men vi får aldrig se de här platserna. Det tror jag vi behöver göra, säger Nicholas de Pencier.
Edward Burtynsky framför sitt fotografi från Uralkalis kaliumkarbonatgruva i ryska Berezniki.Bild: Tom Wall
Många gånger står de estetiskt vackra bilderna i stor kontrast till den bistra verkligheten bakom dem, som den färgsprakande bilden från ett en kaliumkarbonatgruva i Ryssland.
– Det är klart att vi hade kunnat besöka en liknande gruva i Kanada – men där är de helt grå. Jag tror att folk blir mer berörda om man lyckas locka in dem i bilden med hjälp av det estetiska, säger Nicholas de Pencier.
”Apropocen” har förutom den turnerande utställningen även relaterat i en film och en bok. Skaparnas hoppas att projektet ska väcka debatt.
– Jag upplever att det har blivit en klyfta mellan vänstern och högern i klimatfrågan, vilket är absurt för miljön berör oss alla. I projektet försöker vi undvika politiska ställningstaganden. Vi vill att det ska tala till alla och öppna för diskussion, säger Edward Burtynsky.
Läs också ”Anthropocene – the human epoch” är en förtrollande dokumentärfilm
Fakta

”Apropocen” på Malmö museer

Vernissage på Tekniken och sjöfartens hus den 14 februari klockan 17-19. Visas till och med den 7 juni.

Utställningen har tidigare visats i Kanada och Italien. Efter Malmö åker den vidare till Belgien.

I samband med utställningen visas även filmen ”Antropocen – människans epok” på Panora lördag den 15 februari klockan 15.

Gå till toppen