Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter vårt avslöjande: Alla partier kräver att regeringen stärker skyddet för bostadsrätter

Sydsvenskans avslöjande om de kapade bostadsrättsföreningarna i Kinesiska muren på Rosengård har nu fått effekt. Samtliga partier kräver att regeringen stärker skyddet för Sveriges bostadsrättsägare. Riksdagspolitiker från Malmö jublar.

Här i Kinesiska muren på Rosengård har Sydsvenskans granskning visat på enorma problem i två bostadsrättsföreningar – Brf Thomsons väg och Brf Taxeringsrevisorn 2.Bild: Bengt Arvidson
– Jag är jättejätteglad för att vi har lyckats få igenom det här. Ur ett riksdagsperspektiv har det gått jättefort, säger Niels Paarup-Petersen (C), som är riksdagsledamot från Malmö.
Centerpartiet har drivit på i riksdagen för att problemet med kapade bostadsrättsföreningar ska upp på bordet.
Niels Paarup-Petersen, Centerpartiet.Bild: Sara Johari
Robert Hannah, riksdagsledamot för Liberalerna, har även han fått påtryckningar från sin partikollega i Malmö, Roko Kursar, som drog med honom till niovåningshuset på Rosengård en morgon, för att partikollegan i riksdagen skulle se med egna ögon:
– När hissarna öppnades kunde jag se att de där hissarna inte borde användas, det var smutsigt i portarna, skräpigt, inte ens brevlådeluckorna gick att stänga. Det var uppenbart så att människor som inte hörde hemma där uppehöll sig i trapphusen, det låg sängar där, säger Robert Hannah.
– Jag har jobbat en del i Egypten och på Balkan, och situationen i den här fastigheten var på en nivå som jag sett i de länderna – med söndriga elkablar som hänger lösa och så vidare. Det är inte en standard som är acceptabel med svenska mått mätt.
Robert Hannah (L) är riksdagsledamot och Liberalernas bostadspolitiske talesperson.Bild: Riksdagen
Sydsvenskans granskning har visat hur de två bostadsrättsföreningarna i Kinesiska muren har kapats, så att medlemmarna som bor i huset inte har någon kontroll över hur fastigheten sköts eller vart föreningarnas pengar tar vägen.
Hannah menar att det behövs lagstiftning som stoppar möjligheten att kapa bostadsrättsföreningar på det här sättet. Han har därför, precis som C, drivit på i civilutskottet för att samla partierna i frågan.
På torsdagsmorgonen beslutade samtliga partier i civilutskottet att de kräver att regeringen agerar och lägger fram ett förslag som ”stärker konsumentskyddet på bostadsrättsmarknaden".
– Vi välkomnar att politikerna tar tag i frågan, säger Ulrika Blomqvist, vd för intresseorganisationen Bostadsrätterna.
Ulrika Blomqvist, vd för branschorganisationen Bostadsrätterna, välkomnar politikernas krav på bättre skydd för dem som äger bostadsrätter.Bild: Erja Lempinen
Det finns redan en färdig utredning om stärkt konsumentskydd för bostadsrättsinnehavare, som presenterades 2017. Ulrika Blomqvist anser att den utredningen innehåller flera bra förslag, men inga som adresserar problemen med att bostadsrättsföreningar plundras och kapas på det sätt som skett i de två bostadsrättsföreningarna i Kinesiska muren, eller i Bostadsrättsföreningen Ida i Malmö. Där krävs andra metoder för att få bukt med det.
Precis det är vad civilutskottet nu föreslår: att regeringen kommer med nya förslag för att skydda de 1,7 miljoner svenskar som bor i bostadsrätt.
– Om det inte varit för de här händelserna i Malmö så hade vi inte drivit på så hårt. Men nu gör vi det – för att inte bostadsrättsföreningar ska kunna plundras på det sättet som skett i Malmö i bostadsrättsföreningen Ida och i Kinesiska muren, säger Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson för Centerpartiet.
Flera partier har lagt ytterligare förslag om hur skyddet för bostadsrättsägare ska stärkas. Exempelvis vill Liberalerna och Centern skapa ett centralt register över vilka bostadsrätter som finns och vem som äger dem. Idag är det varje enskild bostadsrättsförening som håller reda på det.
Både S och M har i civilutskottet föreslagit att det behövs en statlig tillsynsmyndighet som kontrollerar bostadsrättsföreningar. S och SD föreslår också att de som sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening ska vara folkbokförda i huset.
På onsdag nästa vecka ska riksdagen debattera problemen i Kinesiska muren och hur lagarna kan ändras för att skydda Sveriges bostadsrättsföreningar.
Gå till toppen