Annons

Annons

Larm om coronasmitta i Svalöv – man fördes med ambulans till Lund

Coronapandemin

En patient med misstänkt symtom för Coronaviruset sökte vård på vårdcentralen i Svalöv under torsdagen.

Efter händelsen sanerades väntrummet, men vårdcentralen behövde inte stänga.

Väntrummet spärrades av för sanering (läsarbild).

Annons

Enligt uppgift till tidningen var det en ung man som på torsdagsmorgonen vård på vårdcentralen i Svalöv. Han hade feber och hosta och personalen misstänkte att han kunde vara smittad av coronaviruset. Misstanken att mannen är smittad är “låg”, enligt vårdcentralen.

– Misstanken var inte väldigt hög, men det fanns en misstanke, säger Margareta Eliasson, chefsöverläkare inom primärvården.

Han fördes med ambulans till infektionskliniken i Lund.

– Där tar man in patienten i ett undersökningsrum och personal klär sig i skyddsutrustning innan man går in, förklarar Margareta Eliasson.

Väntrummet på vårdcentralen i Svalöv spärrades av för sanering.

– Vi har strikta rutiner för att hantera det här. Det är samma rutiner som om vi hade ett fall av misstänkt mässling, säger Margareta Eliasson.

Fakta

Coronavirus

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset sars-cov-2, som det numera heter. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Källa och text: TT.

Sjukvården vill att den som misstänker att de smittats ska ringa stället för att komma in. Och att man då får hjälp i hemmet.

Annons

Annons

– Att man kommer och sitter i väntrummet är olyckligt, men om patienten ändå kommer in i väntrummet måste vi ta hand om patienten.

Margareta Eliasson uttalar sig inte om det enskilda fallet, eller om patienten har varit i Kina eller rest i Asien.

Däremot finns det några rekvisit som ska uppfyllas för att sjukvården ska misstänka att det rör sig om den farliga kinesiska varianten av Coronaviruset.

– Det är om du har symtom på luftvägsinfektion med feber och andnöd, och har varit i Kina, förklarar Margareta Eliasson.

Enligt henne är detta det tredje misstänkta fallet av Coronavirus inom Region Skåne. Tidigare har det varit patienter som sökt vård i Malmö och Lund.

– De var båda falskt alarm.

Hennes bedömning är att det handlar om en låg misstankegrad, men att sjukvården måste behandla det enligt fastställda rutiner.

Provsvar väntas under fredagen. Först då vet man om mannen är smittad.

Mannen fördes till Universitetssjukhuset i Lund och infektionskliniken där.

Bild: Göran Olsson

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy