Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sveriges jordbruk ska bli fossilfritt

Jordbruket står för ungefär 14 procent av Sveriges totala territoriella utsläpp av växthusgaser. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Sveriges jordbruk måste bli fritt från fossila bränslen och minska sitt beroende av konstgödsel. Det är några av målen för den nya utredning som regeringen nu tillsätter, för att i linje med Sveriges klimatmål minska utsläppen av växthusgaser från jordbrukssektorn.
Utredaren heter Helena Jonsson. Hon är utbildad lantmästare, har varit ordförande för Lantbrukarnas riksförbund och är sedan två år landshövding i Jönköpings län.
– Jag upplever att den här utredningen ligger i tiden på många sätt, inte minst för att branschen vill vara med. Det har de deklarerat tydligt den senaste tiden, säger Helena Jonsson under presskonferensen.
Jordbruket står i dag för ungefär 14 procent av Sveriges territoriella utsläpp av växthusgaser. Till största delen handlar det om metan och lustgas, som kommer från djurhållning, gödsel och markanvändning. Utredningen kommer dock att fokusera på fossila koldioxidutsläpp, som beräknas stå för en dryg tiondel av jordbrukets totala växthusgasutsläpp.
Utredningen ska redovisas senast 21 februari 2021.
Gå till toppen