Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skandalen i dansk simning: Vikthets och självmordstankar

Skrämmande siffror avslöjar skandalen inom dansk elitsimning. Nästan en tredjedel av simmarna hade ätstörningar, och tolv procent funderade på självmord.
I förra veckan presenterades en rapport som bland annat resulterade i att danska simförbundsdirektören Pia Holmen Christensen tvingades avgå.
– Jag är inte överraskad över att hon fick avgå. Ska jag vara ärlig är jag snarare förvånad över att hon har fått vara kvar så länge med tanke på att hon har varit ytterst ansvarig, säger den tidigare svenske förbundskaptenen Thomas Jansson som varit klubbtränare i Danmark.

Efter målgången i ett finallopp i EM kramas danska stjärnan Jeanette Ottesen om av konkurrenten och vännen Sarah Sjöström. Sjöström tog guld och Ottesen tog silver i loppet över 100 meter fjäril. SBild: Matt Dunham
Dansk simning är satt under lupp, och resultaten visar på tio mörka år i dansk simning.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen