Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sudan hoppas slippa terrorstämpel efter avtal

USS Coles skrov undersöks av experter efter attacken i den jemenitiska hamnstaden Aden i oktober 2000, då 17 amerikaner i besättningen dödades. Arkivbild.Bild: Dimitri Messinis/AP/TT
Sudans regering meddelar att den nått en uppgörelse med anhöriga till offren för attacken mot den amerikanska jagaren USS Cole i Jemen 2000. Justitiedepartementet går dock inte in på hur mycket kompensation man gått med på att betala ut till de berörda familjerna.
USA har haft en sådan uppgörelse som ett av sina huvudkrav för att plocka bort Sudan från sin lista över stater man anser stödjer terrorism.
”Avtalet slår tydligt fast att Sudans regering inte var ansvarig för händelsen”, skriver justitiedepartementet i ett uttalande, och tillägger att man gått med på att betala ut kompensation endast för att uppfylla USA:s villkor.
Terrornätverket al-Qaida tog på sig ansvaret för självmordsattacken mot USS Cole, då 17 amerikaner och de två gärningsmännen dödades.
En amerikansk domstol har dock tillskrivit Sudan, där gärningsmännen övade inför dådet, ansvar för attacken.
Övergångsstyret i Sudan har gjort det till en prioriterad fråga att få bort landet från terrorlistan, som man anser hindrar landets utveckling då stämpeln bland annat skrämmer bort investerare.
Gå till toppen