Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

1 500 mänskliga pälsdjur invaderar Malmö nästa vecka

Bli inte förvånad om du nästa vecka ser 1500 personer utklädda till pälsdjur gå i parad på Malmös gator. Konferensen Nordic Fuzz Con ska för första gången arrangeras i Malmö med ”furries” från fyrtio olika länder. Besökarnas gemensamma intresse: djur med mänskliga egenskaper.

Vargar, katter, rävar, björnar, kaniner… Här är alla samlade på gruppfotot från Nordic Fuzz Con 2019 i Stockholm.Bild: Nordic Fuzz Con
Antropomorfiska djur är det korrekta uttrycket för djur med mänskliga egenskaper. Tänk Musse Pigg, katten Gustav eller Bamse. Kärleken till dessa djur är hos många så stor att det arrangeras konferenser för att träffa likasinnade och klä ut sig i djurdräkter. Dessa likasinnade kallar sig ”furries”.
I Europa finns det sedan tidigare två stora evenemang för ”furries”: ett i England och ett i Tyskland. De lockar mellan 2000 och 3000 besökare. Men i USA är det mycket större.
– Där finns det mastodontevenemang som lockar mellan 5000 och 12000 besökare, berättar Patrik Fomin.
Han och två vänner började 2012 diskutera att starta något liknande i Sverige och året efter drog de igång Nordic Fuzz Con på ett hotell i Stockholm. Sedan dess har evenemanget vuxit för varje år och hotell efter hotell i Stockholm har blivit för litet.
– Inför årets evenemang var det kapacitetsbrist i Stockholm. Vi behövde ett större hotell och anläggning och det hittade vi i Malmö, säger Patrik Fomin.
Den 19–23 februari arrangeras Nordic Fuzz Con på Malmö Live och än så länge är 1 461 besökare anmälda från 40 olika länder. Men det kan komma att bli fler.
Under Nordic Fuzz Con kommer besökarna att träffas över en rad olika nördiga ämnen. Det blir tävlingar, dans, samtal, konserter, spel och en hel del lek.
Hela konferensen är stängd för allmänheten, förutom på fredagen den 21 februari när det är öppet hus. Då kan allmänheten besöka Malmö Live mellan klockan 12 och 19 och insupa stämningen. Klockan 13 startar Skandinaviens största parad av fantasifulla djurdräkter. Sedan kan man se på dräkter eller ta en fika i ”Musical Maid Café” där man blir serverad av personer i djurdräkt.
Kommer man som Malmöbo att märka av konferensen även om man inte är på Malmö Live?
– Ja, många av besökarna gillar ju att utforska staden och man kan känna igen oss på att vi bär svans eller djuröron, även när vi inte bär hela djurdräkten, säger Patrik Fomin.
Tro dock inte nu att du kommer att träffa massa välkända djurkaraktärer. Det är nämligen inte okej att klä ut sig i copyrightskyddade dräkter.
– Man hittar på sin egen karaktär och gör sin egen kreation. Det kreativa är en viktig del av detta. Så det är inga Musse Pigg, utan mer färgsprakande dräkter. Det mest populära är nog vargar och rävar, säger Patrik Fomin.
En av besökarna på förra årets Nordic Fuzz Con.Bild: Yann Aubert
Hans egen djurdräkt är en svartvit huskatt, men många andra deltagare har flera olika dräkter. Eller olika ”fursonas” som är en pälstwist på ordet ”personas”.
En speciell programpunkt på konferensen är ”Cats in boxes” som bygger på att katter gillar att leka med lådor.
– Då ställer vi fram 50–100 lådor i olika storlekar och sen kommer det dit folk i kattdräkt och gör det som katter brukar göra med lådor.
Hur ser en typisk Nordic Fuzz Con-besökare ut?
– Det finns ingen standardbesökare. Vi är en väldigt mångkulturell community dit alla är välkomna oavsett kön, sexuell läggning och politisk inriktning. Kärnan är att man gillar de här antropomorfiska djuren. Det är allt från professorer, till IT-folk till artister som kommer.
Blir det fler Nordic Fuzz Con i Malmö?
– Vi hoppas på det. Men vi tar ett år i taget, säger Patrik Fomin.
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook och Instagram.
Gå till toppen