Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Författaren Asli Erdogan frias för terrorbrott

Asli Erdogan är inte längre misstänkt i hemlandet. Arkivbild.Bild: Hossein Salmanzadeh/TT
Den turkiska författaren och människorättsaktivisten Asli Erdogan frikänns från anklagelserna om terrorbrott, meddelar en domstol i Istanbul.
Hon är inte längre misstänkt för medlemskap i en väpnad terrororganisation, för att ha stört statens enhet eller för att ha spridit terrorpropaganda.
Genom sin advokat nekar Erdogan till att hennes texter skulle ha haft något våldsamt innehåll.
Hon fängslades 2016 i samband med en razzia mot den prokurdiska och nu förbjudna tidningen Özgür Gündem, som bland annat publicerat kolumner av Asli Erdogan. Gripandet fördömdes av bland andra Svenska Pen.
Hon satt inspärrad i fyra månader innan hon överraskande släpptes. Författaren lever numera i exil i Tyskland.
Under ett Sverigebesök 2018 berättade Erdogan att hon inte vågade resa hem, och hon riktade hård kritik mot den turkiska regimens behandling av sina kritiker.
– I dagens Turkiet kan folk bli frigivna och sedan, några månader senare, dömas till 16 års fängelse, sade hon då till TT.
Gå till toppen