Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnverksamheten hotad när ridhus stängs

Ridhuset är i så dåligt skick att det är farligt att vistas i.
Nu har kommunen beslutat om omedelbar stängning
Det slår mot stora delar av Burlövs ryttarförenings ungdomsverksamhet.

Burlövs ryttarförening får gå ned från två ridhus till ett.Bild: Patrick Persson
Burlövs kommun tog 2017 över ägandet och ansvaret för ridhuset från föreningen.
Vid en inspektion tidigare i veckan konstaterades att bjälkarna var så ruttna att taket kan falla in och skada eller döda människor som finns i byggnaden. Därför beslöt kommunen på torsdagen att med omedelbar verkan stänga ridhuset.
Det innebär ett stort avbräck för Burlövs ryttarförening med cirka 400 medlemmar, varav ungefär hälften är barn och ungdomar.
– Vi bedriver halva vår verksamhet i det ridhuset. Det är alla våra barn som rider på ponny, ungefär 25 barn per kväll, säger Linda Bagge, som är ordförande i ryttarföreningen.
Det stängda ridhuset är ett av två på anläggningen. I det andra sker främst lektioner med större hästar för vuxna och äldre ungdomar.
– Nu får vi organisera om från grunden. Vi kan få dra ned på viss verksamhet. Hittills har vi haft åtta timmars ridning per dag i två ridhus. Det blir svårt att klara det med bara ett ridhus, säger Linda Bagge.
Hon berättar att föreningen påtalat brister i byggnaden sedan kommunen tog över lokalerna 2017.
– Där har varit hål i taket i nästan ett års tid som inte åtgärdats, vilket gör att det regnar in, förstör underlaget och skadar byggnaden. Men vi har bara fått svaret att det inte finns pengar, säger Linda Bagge.
På sikt hotas hela verksamheten av situationen.
– Om inte folk kan rida minskar våra intäkter. Då får vi svårare att betala för våra tjugo hästar och våra anställda. Och då finns risken att vi måste börja avveckla verksamhet.
Johan Sjöberg, fastighetschef på Burlövs kommun sedan 2018, menar att bristerna i byggnaden har funnits långt innan kommunen tog över 2017.
– Vi har årligen reparerat taket för 150 000 kronor. Vid den senaste stormen uppstod nya skador. Då upptäcktes också 15 till 20 år gammal träröta som orsakats av att ridhuset varit felbyggt från början. Skadorna är så allvarliga att huset inte är renoveringsbart, säger han.
Kommunens tjänstemän har redan tidigare arbetat med ett förlag på att bygga ett nytt ridhus. Det ska nu presenteras för politikerna som avgör om när ett sådant ska byggas.
Gå till toppen