Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bedragare kom hem till två äldre Lundabor och hämtade bankuppgifter

Först ringde bedragarna på telefonen, sedan kom de på hembesök. Två äldre Lundabor blev i onsdags utsatta för dels falska bankmän, dels falsk hemtjänstpersonal.

Den 84-åriga kvinnan fick ett telefonsamtal där hennes bank berättade att hon fått ett lån på 120 000 kronor. När kvinnan sa att hon inte ansökt om ett lån, blev hon vidarekopplad till en man som sa att hon var utsatt för ett bedrägeri och behövde skapa nya kort.
– Hon behövde ge dem pinkoderna och lämna över korten fysiskt, sa personen i telefonen. En person kom sedan hem till henne och hon lämnade över korten till honom, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.
Detta inträffade vid 17-tiden i onsdags. Vid klockan 18 samma dag fick en annan Lundabo – en 73-årig man – ett samtal från någon som sa att denna gjorde en undersökning gällande hemtjänst. Strax därefter ringde det på dörren – en kvinna från undersökningen kom på besök.
– Hon säger att hon behöver mannens bank-id och det överlämnar han, säger Joakim Nyberg.
Dagen efter upptäckte mannen att hans kort var spärrat. Bedragarna hade försökt tömma hans konto, men det stoppades av banken. Det är oklart hur mycket den 84-åriga kvinnan förlorade.
Gå till toppen