Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nio soldater dödade i attacker i Mali

Nio maliska soldater har dödats i två attacker i de centrala delarna av landet. Dessutom har minst 21 människor dödats i ett nattligt angrepp mot den redan våldsdrabbade byn Ogossagou i Mali.

Ogossagou, Mali.Bild: TT
De åtta soldaterna dödades i ett bakhåll på fredagen i byn Bintia i Gaoregionen i centrala Mali. Dessutom skadades fyra soldater i attacken och förbandet orsakades även materiella skador, skriver militären på sociala medier.
Det är oklart vem eller vilka som stod bakom attacken.
Ytterligare en soldat dödades i en attack mot en militärbas i Mondoro i centrala Mali på fredagen, nära gränsen till Burkina Faso, enligt en säkerhetskälla.
Under natten till fredagen utfördes också en attack mot byn Ogossagou i centrala Mali och 21 människor dödades.
– Några av dem har bränts upp, säger Aly Ousmane Barry, som är ledare i Ogossagou, vars invånare i huvudsak tillhör folkgruppen fulani.
Det var omkring 30 beväpnade män som slog till och de tände också eld på delar av byn, enligt Barry. En anonym tjänsteman i byn säger till AFP att 28 personer saknas efter attacken. Invånare vittnar om hur byns matförråd har förstörts och att boskap stulits.
Attacken tros ha ett etniskt motiv – liksom en attack mot samma by för nästan ett år sedan. Då iscensattes en blodig massaker där förövare från dogon-gruppen misstänks ha attackerat fulani och dödat 160 personer.
Dådet följdes av stora protester i landet och den dåvarande premiärministern Soumeylou Boubèye Maïga och dennes regering valde att avgå.
Fulani ligger sedan en längre tid tillbaka i konflikt med dogon.
Olika folkgrupper i Mali har bildat miliser i uttalat syfte att försvara sig i det våldshärjade landet, men dessa anklagas för våldsdåd och vedergällningar sinsemellan. Landet är svårt drabbat av islamistiskt motiverat våld, som fredsbevarande FN-styrkor försöker stävja, liksom andra slags kriminella grupperingar.
Gå till toppen