Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Glöm inte barnen när det ska förtätas

När staden förtätas får vi inte glömma bort barnen. I Sydsvenskan kunde vi nyligen läsa om förtätningen av området runt Amiralsgatan på Rosengård där 2 800 nya bostäder ska byggas. Även i Holmastan vid Hyllie planeras det för utbyggnad av ca 1 000 nya bostäder. Båda dessa områden saknar en mycket viktig detalj i sin planering, ytor för att kunna idka idrott. I år blev barnkonvention till lag i Sverige. Lagen innebär att man måste beakta barnens rätt vid alla beslut, så även vid förtätningen av Malmö.
När man planerar ett bostadsområde går det inte att gömma sig bakom att det redan finns idrottsyta i dess närheten. Det går inte att sitta på kontor och tro sig ha lösningarna, utan man måste gå ut och ta reda på fakta. Som ordförande i Malmös fritidsnämnd är jag ofta ute och pratar med idrottsföreningar och ungdomar. Tyvärr får man då veta att många av ytorna som finns i områdena är så upptagna att det inte får plats fler barn och ungdomar. I värsta fall kan man höra om idrottsföreningar som redan idag tvingas säga nej till barn som vill utöva idrott eftersom man saknar plats.
Förvånade är att man i planeringen av bostadsområden inte ser det positiva med idrottsytor i bostadsområden. En fotbollsplan eller en grönyta för spontanidrott är ett “win-win-koncept” för alla boende i området, både för barn och samhället i stort. Barn och unga är ute i området, rör på sig och lär känna andra. För vuxna är det också positivt att bo vid grönområden. Det har visat sig att människor som har en närhet till grönska har en bättre självbild och mår bättre. Idrott har också en mängd andra positiva effekter för barn, ungdomar och vuxna. Följaktligen är det viktigt att alla som vill utöva idrott har möjlighet gör det.
Vid skyfall tar idrottsytor och grönområden snabbt hand om nedfallet och minskar risken för översvämningar i området, översvämningar som vi tyvärr allt för ofta får uppleva i Malmö. Skyfallen är också något som beräknas öka i takt med den globala uppvärmningen därför behöver man tänka mer hållbart och tänka framtida generationen i planeringen. I planeringen av bostadsområden borde man därför se till det positiva av idrottsytor både för denna generation och nästa.
Låt oss göra rätt vid planering av förtätning av Malmö. Se utifrån barnen och ungdomarnas behov av att få idka idrott. Cement och tegel i all ära men lekande barn är viktigare!
Ewa Bertz (L) Ordförande fritidsnämnden i Malmö
Gå till toppen