Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inflation i Skånederbyn: ”Klart att känslan urholkats”

Hur hett är ett skånskt handbollsderby? Lugi spelar säsongens tolfte ikväll, HK Malmö sitt fjortonde.
– Klart att derbykänslan har urholkats, säger Lugitränaren Tomas Axnér.

Hampus Olsson öser in mål för svårslagna HK Malmö. Tomas Axnérs Lugi kämpar för att säkra en slutspelsplats.Bild: Bildbyrån
Det är slutspurt i handbollsligan i jakt på en plats i SM-slutspelet. Som läget är just nu ligger fem av sex skånska lag på rätt sida strecket.
Med sammanlagt åtta lag som går vidare innebär det minst en helskånsk kvartsfinal. De berörda klubbarna kan gotta sig åt att slippa åka så långt. Uppgörelsen i sig blir svår att sälja in som ovanligt het, för är det något som blivit vardag i handbollsligan så är det Skånederbyn.
Med sex skånska lag i ligan blir det oundvikligt så. Dessutom ingår lagen i samma geografiska pool, vilket innebär att de stöter på varandra tre gånger i seriespelet och vardera spelar femton derbyn.
– Klart att derbykänslan har urholkats. Med så många matcher och så tätt mellan dem så hinner man inte bygga upp någonting omkring dem, säger Lugis huvudtränare Tomas Axnér.
För honom och hans lag väntar ikväll hemmamatch mot OV Helsingborg, som kämpar för sin existens i ligan och nyligen formerat om ledningen av laget, där bland annat förre storspelaren Per Carlén ingår i den nya tränartrojkan.
– Förändringen på tränarsidan kan generera en hel del energi, så vi är inställda på att de kommer att vara väldigt heta i den här matchen, säger Tomas Axnér.
Mittsexan Markus Sjöbrink är ett frågetecken efter att ha fått en boll i huvudet i förra matchen mot Kristianstad. Samtidigt är högernian Theo Übelacker tillbaka i spel för Lugi.
Som Skånederby går Tomas Axnér inte gång på ett möte med OV Helsingborg.
– Lugi mot Ystads IF känns som det klassiska derbyt med tanke på den historik som finns mellan lagen, säger han.
– Sedan tycker jag också att matcherna mot Kristianstad och Malmö är speciella. Malmö ligger närmast oss och vi har alltid med oss några hundra pers till bortamatcherna. Med Kristianstad byggdes det upp en rivalitet när de kom tillbaka till högsta serien och vi båda var topplag under några år.
HK Malmös tränare Stian Tönnesen är inte överdrivet upphetsad av att ställas mot sin förra klubb IFK Ystad på bortaplan i säsongens fjortonde derby.
– Nej, det här med derby har blivit urvattnat, det har det. Man tänker mindre och mindre på det, det är lika viktigt med de poängen som det är i andra matcher, säger Stian Tönnesson.
– Sedan är jag övertygad om att det blir tufft mot IFK. Det är ett kämpande lag som är starkt hemma och behöver kanske ta fem poäng till för att säkra en slutspelsplats.

Segrar och förluster i alla Skånederbyn

Plac, lagMatcherSkånederbynVunna derbynOavgjorda derbynFörlorade derbyn
2) HK Malmö 2413904
3) Kristianstad23151203
5) Ystads IF2413607
6) IFK Ystad2412705
8) Lugi2411407
13) Helsingborg24141013
Gå till toppen