Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Karolinska kritiseras: ”Allvarliga brister”

Karolinska universitetssjukhuset ligger i Huddinge i södra Stockholm. Arkivbild.Bild: Helena Landstedt/TT
Karolinska universitetssjukhuset får hård kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar Dagens Nyheter.
Kritiken kommer efter en inspektion som gjordes i september, då myndigheten riktade in sig på sjukhusets utlokalisering av patienter, alltså patienter som vårdas på en avdelning där det saknas specifik kompetens. Enligt Socialstyrelsen ökar risken för vårdskador med upp till 60 procent då patienter vårdas på en avdelning där rätt kompetens saknas.
Ivos inspektion visar att det medicinska ansvaret för patienterna inte är säkerställt, och att sjukhuset inte följer upp och kontrollerar patientsäkerhetsriskerna.
– Det är allvarliga brister, och vi har sett exempel på allvarliga vårdskador, säger Maria Lindhwall, handläggare på Ivo, till DN.
Den största orsaken till problemen är brist på vårdplatser.
– Sjukhuset har tagit fram en rutin för detta som är väl genomtänkt, men den måste komma ut till alla 15 000 medarbetare. Jag beklagar att den inte var känd överallt, säger Karolinskas chefläkare Filippa Nyberg till DN.
Gå till toppen