Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Bo Ursing

Bo Ursing, Lund, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 88 år.

Då förlorade Gubbaröran en trogen medlem och vän, en musikälskare, som var en av grundarna 1988 av denna lilla manskör. Bo intog en central plats i vår kör som i början var en dubbelkvartett, som så småningom växte till en trippelkvartett. Hans musikalitet var stor, hans bas 1-stämma säker och välljudande.
Han var aktiv också i andra musikaliska sammanslutningar. I yngre år sjöng han i Lunds Studentsångförening. I Lunds Kammarmusiksällskap spelade han länge en viktig roll, likaså i Domkyrkans Oratoriekör.
Hans intresse för musik väcktes redan i pojkåren i Örebro, där Ingvar Lidholm var stadskapellmästare i slutet av 40-talet och bidrog till att den tidens nutida musik flitigt framfördes i staden.
Opera- och konsertbesök var en livsluft för Bo, i Sverige eller i samband med utlandsresor. Han entusiasmerades även av bra musik utanför den ”klassiska konstmusiken”. Så till exempel var han en trägen gäst hos Povel-Diggarna, en skånsk sektion av Povel Ramel-sällskapet.
Bos rika musikaliska nätverk spelade en viktig roll när Gubbaröran hade att hitta ersättare för någon avgående anförare. Inte minst säkrade värvningen av Folke Alm körens överlevnad, när den i sin begynnelse hotades av musikalisk tvinsot i avsaknad av konstnärligt ledarskap. Bos förflutna i Folke Alms Oratoriekör hade då betydelse.
Bo deltog gärna i våra eftersitsar, och tillsammans med sin hustru Aia arrangerade han på sommarställena i Brevik och på Söderåsen två av våra regelmässiga sommarinternat.
Han var en av författarna till Gubbarörans 25-årshistorik. Hans människointresse var välkänt liksom hans vänlighet och omtänksamhet.
Bo led mot slutet av sin levnad av handikappande sjukdomar men dessa hindrade honom inte från att delta i våra sammankomster, där han gav sina goda bidrag till stämningen och till den musikaliska kvaliteten.
Han lämnar ett stort tomrum efter sig.
För Gubbaröran
Hans Bendz
Tony Edén
Dick Killander
Gå till toppen