Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyfött barn dog av blödning – händelsen lex Maria-anmäls

Ett för tidigt fött barn avled på Skånes universitetssjukhus i Lund efter en blödning. Nu har sjukhuset gjort en lex Maria-anmälan för att undersöka om barnets liv hade kunnat räddas.

Sjukhuset säger att de haft otillräckliga rutiner för användning av navelkateter på barn i detta tillstånd.Bild: Sandra Henningsson
Under hösten 2019 avled ett för tidigt fött barn på universitetssjukhuset i Lund. Barnet fick födas på grund av en obalans i blodcirkulationen när det låg i mammans mage. När det nyfödda barnet fick en navelkateter upptäcktes mindre blödningar som stoppades med hjälp av tryckläggning och blodstillande medel.
En liten stund senare larmade övervakningssystemet om att barnet hade för lite syre i blodet och en större blödning upptäcktes. Enligt Region Skåne behandlades blödningen på rätt sätt, men barnet avled ungefär en halvtimme senare. Enligt sjukhuset var anledningen att vitala organ drabbats av syrebrist på grund av dålig blodtillförsel.
– Det som hänt är väldigt tragiskt och vi gör nu vårt yttersta för att minska risken för att något liknande ska kunna hända igen, säger Elisabeth Olhager, verksamhetschef för neonatalvården, i ett pressmeddelande.
Sjukhuset bedömer att händelsen orsakades av att barnets blodcirkulation var ofullständigt utvecklad, samt på grund av att rutinerna för användning av navelkateter på barn i detta tillstånd var otillräckliga.
Nu ska sjukhuset se över hur de i framtiden ska behandla liknande fall.
För att utreda om mer hade kunnat göras för att rädda barnet har sjukhuset nu gjort en lex Maria-anmälan.
Fakta

Detta är lex Maria

Om en patient drabbats av eller riskerat att drabbats av en allvarlig skada eller sjukdom i samband med hälso- och sjukvård har vårdgivaren en skyldighet att anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg. Denna typ av anmälan kallas lex Maria-anmälan.

Namnet kommer från när fyra patienter avled på Maria sjukhus i Stockholm år 1936 på grund av felbehandling.

Gå till toppen