Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så ska Rosengårds nya bibliotek se ut

Rosengårds bibliotek är så litet att de vuxna tar nästan alla platser även på barnavdelningen. Men snart får de vuxna flytta på sig. 2022 ska ett nytt – dubbelt så stort – bibliotek stå färdigt.

Illustration av hur Rosengårds bibliotek ska se ut när det invigs 2022.Bild: Panorama Arkitekter
Rosengårdsbiblioteket är Malmös mest besökta stadsdelsbibliotek med omkring 1 000 besökare varje dag. Men det är alldeles för litet. Trycket är så hårt att många vuxna besökare även lägger beslag på platserna inne på avdelningen för barn och unga.
Dessutom är det slitet. Och 2018 tvingades biblioteket akutstänga en period efter att det hade hittats kackerlackor i lokalen.
Snart är allt detta historia. I februari 2022 ska det nya ombyggda biblioteket stå klart. Upprustningen ska ge biblioteket en extra våning så att vuxna och barn får varsin våning. En stor takterrass med utsikt över området ingår också i planerna.
– Biblioteken är viktiga mötesplatser som bidrar till att utjämna klyftor och främjar läsande, men stärker också språkutveckling och demokrati, säger kulturkommunalrådet Frida Trollmyr (S) i en kommentar.
Under byggperioden kommer biblioteket att flytta till tillfälliga lokaler i anslutning till Rosengård centrum.
Gå till toppen