Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Smittad” av badrumshandduk – frias från dopning

Han fick i sig den anabola steroiden clostebol via en familjemedlems badrumshandduk. Nu upphäver Cas dopningsavstängningen för den brasilianske simmaren Gabriel Da Silva Santos.

Cas upphäver Gabriel Da Silva Santos dopningsavstängning. Arkivbild.Bild: Daniel Ochoa de Olza/
En utdragen dopningshistoria har fått ett lyckligt slut för den brasilianske simmaren Gabriel Da Silva Santos.
23-åringen, som ingick i det brasilianska stafettlaget (4x100 meter frisim) i Rio-OS 2016, testades förra våren positivt för den anabola steroiden clostebol och straffades senare av det internationella simförbundet Fina med ett års avstängning.
Nu har dock idrottens skiljedomstol Cas valt att upphäva beslutet.
Anledningen? Att en expertgrupp inom Fina, med inriktning på dopning, har slagit fast att Santos blev smittad med den förbjudna substansen. Detta ska ha skett då simmaren delat badrumshanddukar- och produkter med en familjemedlem som använt läkarutskrivet clostebol.
I ett uttalande meddelar Cas att man ”enhälligt kommit fram till att omständigheterna i detta fall gör att idrottaren inte kan anklagas för att ha gjort sig skyldig till något fel eller agerat vårdslöst”.
Gabriel Da Silva Santos är därmed fri att tävla igen.
Gå till toppen