Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Starkare skydd för journalister utreds

Journalister är inte sällan föremål för hat och hot. Nu ska regeringen utreda om det straffrättsliga skyddet för journalister behöver stärkas. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
Regeringen ska tillsätta en utredning som ska se över det straffrättsliga skyddet för journalister och andra samhällsnyttiga funktioner.
Det meddelar Inrikesminister Mikael Damberg (S) som tillsammans med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) på fredagen träffade polisen och representanter för medier för att diskutera hot mot journalister.
”Vi behöver ett starkt straffrättsligt skydd mot den här typen av brottslighet”, säger Damberg i ett pressmeddelande.
Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert som deltog på mötet välkomnar beskedet. ”Förhoppningen är att det ska sända en signal att hot mot journalister i syfte att tysta dem inte är något som vi accepterar i en demokrati”, säger hon.
Riksdagen bad i november regeringen återkomma med ett förslag om ett starkare straffrättsligt skydd för journalister mot hat och hot.
Gå till toppen