Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SVT om ”Antikrundans” nazistmiss: Olyckligt

Nazisten Hermann Göring. Arkivbild.Bild: AP/TT
I veckans avsnitt gav SVT:s ”Antikrundan” Hermann Göring titeln ”tysk politiker” – utan att nämna dennes roll som nazist och krigsförbrytare, skriver Göteborgs-Posten.
Den något bristfälliga informationen dök upp i en faktaruta när programmet undersökte en ring som tillhört Görings svenska fru Carin Göring.
”Otroligt aningslöst”, tycker Christer Bergström, som är författare och expert på andra världskriget.
– Göring förkroppsligar nazismen i all sin ondska. Han var judehatare till och med innan Hitler var det, säger han till GP.
Victoria Nordansjö, pressansvarig på SVT, kallar beskrivningen högst olycklig.
– Vi har gått på vad Nationalencyklopedin har skrivit, men naturligtvis skulle vi även skrivit ut att han var nazist, säger hon till GP.
Programmet ska nu ändras på SVT Play och i repriser.
Riksmarskalken och flygvapenchefen Hermann Göring grundade bland annat Gestapo och var ansvarig för inrättandet av de första koncentrationslägren. I Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget dömdes han till döden, men begick självmord innan straffet verkställdes.
Gå till toppen