Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ungdomsvård för spektakulära rånet på tio ungdomar i Södra Sandby

Han gillrade en fälla åt sina vänner i hembyn. Nu döms han och en jämnårig Malmöbo för det uppmärksammade rånet av tio ungdomar i Södra Sandby förra året. Straffet: ungdomsvård.

De två pojkarna satt inlåsta på ett HVB-hem i Blekinge. En av dem är från Södra Sandby.
Han gillrade fällan för de tio rånoffren i Södra Sandby den 17 februari förra året. I ett gruppmeddelande på Snapchat bestämde han träff med dem.
När alla tio hade samlats bakom Killebäcksskolan gick han iväg – han skulle hem till sin mamma, sa han.
Istället maskerade han sig tillsammans med sin kompis från HVB-hemmet – en Malmökille – och ytterligare två andra. De dök upp från fotbollsplanens alla hörn, omringade de tio ungdomarna, och rånet började, enligt domen i Lunds tingsrätt.
Två av rånarna gick aldrig att identifiera – men Malmöbon och Södra Sandbybon döms nu för rånet. De får båda ungdomsvård.
De var 17 år när rånet genomfördes. Båda är dömda för rån tidigare. Hade de varit vuxna hade straffet blivit två års fängelse, skriver tingsrätten.
Den ena av dem – Malmöbon – befinner sig redan på ett låst ungdomsboende, enligt LVU, lagen om vård av unga. Den vistelsen kommer att fortsätta.
Södra Sandbybon kommer också att få avtjäna sitt straff på ett ungdomsvårdsboende, under minst tre månader enligt ett särskilt ungdomskontrakt.
De döms också till att betala sammanlagt 212 000 kronor till de tio brottsoffren.
Gå till toppen