Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Piratlarm på danskt fartyg utanför Nigeria

Ett av danska Mærsks containerfartyg har kapats utanför Nigeria, enligt medieuppgifter. På bilden ett annat av rederiets fartyg. Arkivbild.Bild: Domenico Occhipinti/AP/TT
Ett danskägt containerfartyg misstänks ha blivit bordat utanför Nigerias kust.
Besättningen har larmat om att två mindre fartyg närmat sig det och sjötrafiksajter visar att containerfartyget, som heter Maersk Tema, på fredagsmorgonen stannade till drygt 30 landmil utanför kusten.
Enligt branschnyhetssajten Tradewinds är det pirater som stoppat containerfartyget. Rederiet som chartrar fartyget, tyska Schulte, avvaktar dock med att slå fast vad som har hänt.
– Vi kan meddela att två små fartyg närmade sig skeppet. . . på fredagsmorgonen i Guineabukten. Besättningen på skeppet noterade att de två fartygen försökte närma sig och följde nödproceduren för sådana situationer, säger Dustin Eno vid Navigate Response, en organisation som hanterar kriskommunikation åt stora rederier.
Maersk Tema är ett 255 meter långt fartyg som byggdes 2015, med möjlighet att frakta upp till 5 380 containrar.
Rederibranschen har de senaste månaderna varnat för ökade risker för handelsfartyg som färdas vid Västafrika, särskilt nära Nigeria.
Gå till toppen