Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alice Boman skapar omedelbar närhet

Alice Boman

KONSERT · DRÖMPOP. Babel i Malmö 14/2.

Alice Bomans låtar är kantade av outforskade möjligheter. Vart man än vänder sig i hennes avskalade kompositioner finns dörrar som bara har öppnats på glänt, stigar som lätt kan anas men som sångerskan vägrar följa mer än en bit på vägen.
Det krävs till exempel ingen överdrivet utvecklad fantasi för att föreställa sig hennes låtar fyllda av stråkar och tjusiga studioeffekter, och det krävs inga mentala kullerbyttor för att tänka sig hennes melodier svävande ovanför djupa hiphoptrummor eller glansig elektronik.
Alice Boman på Babel.Bild: Patrick Persson
Men Boman värnar om sångernas enkelhet, och på Babel framför hon dem så okonstlat att de känns nästan genomskinliga. Hennes drömpop är sällan naken i traditionell mening, som när en singer-songwriter blivit glömd i ett rum med en akustisk gitarr, men den intima sångstilen och det intensiva uttrycket skapar ändå en omedelbar närhet mellan henne och publiken.
Musikerna är försiktiga och vågar sällan ta mer än ett halvt steg bort från låtarnas grundidéer. Men trots den blygsamma framtoningen kan en timme med Bomans ballader ställa högre krav än vad en första anblick avslöjar. Precis som Groupers karga ambientpop – musik som ständigt verkar eka från en källare två kvarter bort – är det här låtar som kräver lyssnarens fulla uppmärksamhet för att inte smälta in i väggarna och försvinna.
Texterna är laddade med längtan, tvivel och uppbrott – ja, allt det där som fyller majoriteten av alla helt vanliga poplåtar. Men Boman är ingen historieberättare och intresserar sig bara i undantagsfall för känslolivets snaskiga detaljer. Istället väljer hon uttryck och metaforer som redan har tragglats i tusentals rödgråtna kärlekssånger och gör allt i sin makt för att återvinna deras tröstande kraft ett varv till.
Bild: Patrick Persson
I kväll lyckas den förvandlingen oftare än vad som borde vara möjligt. Om några av låtarna är för anspråkslösa och vardagliga för att bryta sig ur klichéernas grepp är andra så gripande just för att de vet att känslor inte kräver några omvägar.
Gå till toppen