Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Porta dem som upprepade gånger snattar, vandaliserar eller trakasserar i butiker.”

Ett tryggt företagarklimat är grundläggande i en sund regional utveckling, skriver Anna Jähnke (M), regionråd.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Polisinsats efter att en butiksanställd knivskurits.

Bild: Patrick Persson

Annons

Strax efter klockan ett, en vanlig lördagseftermiddag i Malmö, rusade två maskerade män in i en butik på Docentgatan intill Hermodsdalstorget. Den ene mannen var beväpnad med en rejäl kniv, den andre hotade personalen med ett pistolliknande föremål.

Tyvärr är inte handlaren på Docentgatan ensam om sin upplevelse:

Rån, stölder och hotfulla situationer är vardag för många butiksägare.

Enligt Svensk Handels sista Trygghetsbarometer för 2019 utsätts fyra av tio handlare av en butiksstöld varje vecka. I december utsattes varannan butik för brott och nästan var tionde butik anger att den drabbats av hot eller våld i samband med en stöld.

Nyligen deltog jag i ett rundabordssamtal där ett antal butiksägare berättade om sina erfarenheter. Jag fick också ta del av hårresande statistik över brottsutvecklingen, hämtad ur Svensk Handels rapport Stölder och svinn i detaljhandeln 2019. Enligt rapporten ökade svinnet i detaljhandeln med en miljard kronor mellan 2016 och 2018. Ökningen av hot, trakasserier och våld mot personalen är också kraftig.

Annons

Annons

Trots att handlarna satsar allt större summor på brottsförebyggande och säkerhetsskapande åtgärder, som DNA-märkning av varor, kameror, larm och väktare lyckas de inte vända utvecklingen. Samma rapport visar att antalet personer som ställts inför rätta för ringa stöld, eller snatteri, har minskat. Den som snattar löper ytterst liten risk att bli straffad.

Moderaterna vill att alla företagare ska ha bra villkor. I Region Skåne tog alliansen initiativ till partiöverskridande trygghetssamtal i höstas. Moderaterna har drivit frågan om trygghet i vården och kollektivtrafiken länge. Självklart engagerar vi oss även i handelns villkor. Att antalet stölder och rån ökar är djupt oroande. Om utvecklingen ska kunna vändas krävs ett samarbete mellan polis, kommun och region. Hela samhället måste arbeta förebyggande, men det krävs också lagstiftning och att människor som begår brott och kriminella handlingar också straffas för dem.

Den som begår ett brott, även om det är ett ringa brott som snatteri, bör få en kännbar konsekvens. Möjligheten att utdela böter på plats, i direkt anslutning till en stöld, bör utredas. Om det går att bötfälla den som kört för fort omedelbart borde det gå att göra detsamma med den som ertappas med att snatta. Ett sådant förfarande kan också fungera brottsförebyggande. Erfarenheten visar att snatterier och stölder kan vara inkörsporten till en betydligt grövre kriminalitet. Om konsekvensen blir kännbar för killen som snattar godis eller tjejen som stoppar på sig en mascara kan det fungera som den väckarklocka som räddar dem från en fortsatt kriminell bana.

Annons

Annons

Handlare bör få möjlighet att porta personer som upprepade gånger snattar, vandaliserar eller trakasserar personal i deras butiker. Idag är det inte möjligt att utfärda det som kallas ”tillträdesförbud” eftersom en affärslokal betraktas som ”allmän plats” och rätten att röra sig fritt är grundlagsskyddad. Här krävs en ändrad lagstiftning, så att tillträdesförbud kan utfärdas.

Skåne behöver butiker och handlare för att människor ska kunna ha en fungerande vardag. Ett tryggt företagarklimat är grundläggande i en sund regional utveckling. Därför är det självklart för mig som ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne att engagera mig i handelns villkor.

Anna Jähnke (M), regionråd och ordförande i Skånes regionala utvecklingsnämnd.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan