Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vi ville inte stänga hjälplinjen mot psykisk ohälsa

Anders Larsson ger sig på fel region i sin artikel om hjälplinjen mot psykisk ohälsa, menar företrädare för alliansen i Region Skåne.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Kampen mot psykisk ohälsa är inte bara tomma ord för alliansen i Region Skåne. Idag får fler människor än någonsin hjälp med sin psykiska ohälsa. Samtidigt ökar den psykiska ohälsan bland både barn och vuxna i snabb takt och trycket mot psykiatrin är hårt. Just därför har vi i Alliansen också genomfört satsningar både på att öka tillgängligheten och för att rusta primärvården inom detta område.
Anders Larsson ger sig på fel region när han i sin debattartikel ”Nu är det upp till bevis för de styrande om skåningarnas psykiska ohälsa” lyfter upp nedläggningen av den nationella telefonlinjen mot psykisk ohälsa. Region Skåne var en av de få regioner som var emot förslaget att lägga ner den eftersom vi ser vikten av att snabbt få kontakt med vården vid psykisk ohälsa, i synnerhet när självmordstankar finns med i bilden. När det gäller barn och unga har vi vår egen hjälplinje En väg in där barn och ungdomar med lindrig psykisk ohälsa kan få rådgivning per telefon och vid behov komma till en första linjen-mottagning. Tack vare denna satsning klarar vi nu den förstärkta vårdgarantin att ge en första bedömning inom tre dagar.
Allians för Skåne ser det som en självklarhet att vårdcentralerna ska erbjuda hjälp vid psykisk ohälsa. Just därför har vi satsat 370 miljoner under 2019 och ytterligare 250 miljoner 2020 på primärvården utöver ordinarie uppräkning. Vi räknar med att tillföra minst en miljard kronor fram till 2022. Den satsningen ska användas bland annat till att möta upp lätt till medelsvår psykisk ohälsa på vårdcentralerna genom olika personalkategorier och kompetenser, däribland psykologer och kuratorer.
En tillgänglighetssatsning som Allians för Skåne har kommit i gång med är psykiatriambulansen som börjat rulla som ett pilotprojekt i fem skånska kommuner. Hittills har 35 procent av dem som sökt vård genom psykiatriambulansen fått hjälp redan i hemmet utan att behöva åka in till akutpsykiatriska mottagningen
Vi delar åsikten att det inte bara handlar om att ge rätt vård utan att man måste titta på de bakomliggande orsakerna till den ökade psykiska ohälsan i samhället. Detta är något vi också gör eftersom vi ser att detta i högsta grad är ett samhällsproblem.
Vi kommer att fortsätta ha fokus på primärvården, öka samordningen med andra aktörer i samhället, bland annat elevhälsan, arbeta för bättre tillgänglighet, mer valfrihet och nöjd personal.
Per Einarsson (KD) Ordförande i psykatri-, habilitering och hjälpmedelsnämnden
Charlotte Bossen (C) Vice ordförande i psykiatri-, habilitering och hjälpmedelsnämnden
AnnSofie Thuresson (M) Ledamot i psykiatri-, habilitering och hjälpmedelsnämnden
Susanne Bäckman (L) Ledamot i psykiatri-, habilitering och hjälpmedelsnämnden
Gå till toppen