Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu är det rebelltjejernas tid – men vi måste inte välja mellan feminism och fantasi

Modiga och frihetslängtande prinsessor. Shora Esmailian upptäcker de gamla sagorna som inte passade in när kvinnor skulle vara undergivna och vänta på drömprinsen.

Bild: Jenny Rydqvist
Ingen som gått in i barnavdelningen på en svensk bokhandel de senaste åren har missat trenden: nu är det rebelltjejernas tid. Det är deras godnattsagor som äntligen ska berättas. Mammutbästsäljaren med ett uppslag per kvinnlig förebild har fått uppföljaren ”Godnattsagor för rebelltjejer 2” (Max Ström). Till den kan läggas en rad normbrytande, ofta queerfeministiska böcker från Skånebaserade Olika förlag och serien ”Små människor stora drömmar” (Pagina förlag), där läsaren i bilderboksformat får följa flickor som Frida Kahlo, Simone de Beauvoir, Marie Curie och Ella Fitzgerald från deras barndom tills de uppnår sina drömmar och gör storverk. Alldeles ny är också Birgitta Ohlssons ”Lev som du vill” (BonnierCarlsen) med porträtt av bland andra drottning Kristina, Katarina Taikon och Greta Thunberg. Efterfrågan tycks vara omättlig.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen