Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon övervann sin rädsla tack vare fotografin

Att övervinna rädsla är något som ofta drivit Brita Nordholm. Från att uttrycka sig fel som liten till rädslan och sorgen när hon förlorade sin dotter. Nu fyller hon 60 år och rädslorna har börjat släppa.

Brita Nordholm med kakburken hon använder som kamera.Bild: Ulf Sundberg
Brita Nordholm föddes i Ängelholm som dotter till invandrade föräldrar från Finland. Hemma talades det alltid finska medan hon i skolan och med kamraterna talade svenska.
– Jag blev väldigt osäker på om jag gjorde rätt så jag tystnade. Dessutom hade jag inte svenskan i ryggraden så jag var alltid osäker på om jag uttryckte mig rätt.
Efter något år flyttade familjen till Norrköping, där hon gick i skolan och så småningom träffade sin man Håkan.
– Vi hade umgåtts i samma kretsar några år när jag åkte till USA för att arbeta som au pair ett år. Det var först när jag kom hem som det tände till.
Paret bestämde sig för att tågluffa i Europa en sommar och avslutade resan med att gifta sig i Paris 1981.
– Vi sa att om vi klarar att tågluffa tillsammans några veckor så klarar vi även att gifta oss.
Än idag är de gifta.
Paret fick en dotter Josefin.
– När hon var ett år upptäckte de att något var fel och att hon inte utvecklades som hon skulle. En undersökning visade att hon drabbats av Retts syndrom, en störning som nästan bara drabbar flickor och gör att de slutar utvecklas för att istället gå bakåt.
– Det gjorde att hon var tvungen att tas om hand dygnet runt och det gjorde jag i 13 år.
En dag upptäckte Brita at hon fått cancer och i samband med det upptäckte hon att hon inte orkade jobba inom vården längre. För att göra något annorlunda med sitt liv började hon på fotoskolan Biskops Arnö.
Som ett projekt på skolan fotograferade hon dottern och de tre syskonen som familjen utökades med. Det gjorde hon under det sista året innan Josefin plötsligt avled vid 13 års ålder.
Att gå igenom alla bilder blev en del av sorgearbetet och resulterade i en uppmärksammad fotoutställning där den sista bilden visar Josefin liggande i sin vita kista redo för begravningen.
– När jag var klar med skolan var det nästan omöjligt att få jobb, men jag hade sådan tur att Folkbladet Östgöten hade sett utställningen med mina bilder och erbjöd mig ett sommarvikariat. Sedan var jag inne i svängen.
Hon flyttade runt mellan olika tidningar i Östergötland och fick även fotografera sport, något som ledde till ett tioårigt samarbete med fotbollsklubben IFK Norrköping och en bok tillsammans med skribenten Magnus "Mankan" Nilsson, "Nästa år tar vi guld, morsan".
– Jag som aldrig varit intresserad av sport och är det inte nu heller.
Samtidigt som Brita ofta bytte arbetsplats och syntes som frilansare i Norrköping hade familjen hunnit flytta runt på ett flertal adresser men en dag gick det inte längre.
– Håkan fick jobb i Malmö och istället för att veckopendla beslutade vi att flytta hit. Barnen är stora och sköter sig själva så det var inga större problem, bara ett: Jag hade samlat på mig tre förråd fulla med saker genom åren. Allt från Josefins gamla avlagda kläder till allt mitt fotomaterial och en massa prylar. Det blev ett avslut på sorgearbetet när jag tvingades rensa ut saker även om det tog tid.
Brita sålde all elektronisk kamerautrustning, men flytten till Malmö och en kurs på universitetet innebar att lusten till fotografering väcktes igen.
– Jag hade lärt mig om de ursprungliga teknikerna och byggde min egen hålkamera av en kakburk som jag använder nu.

Brita Nordholm

Gör: Fotograf.
Bor: I Malmö.
Familj: Maken Håkan, fyra barn och ett barnbarn.
Aktuell: Fyller 60 år den 17 februari.
Gå till toppen