Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Indragna regionala kulturbidrag kommer tillbaka – men fortfarande tufft läge

Region Skåne återinför de sökbara kulturbidragen för fria grupper. Kulturen får mer pengar efter förra årets yxhugg, men verksamheter ute i länet lider fortfarande av sviterna.

Det står nu också klart att det statliga kulturbidraget till Skåne ökar med 3,2 miljoner i år.
För 2019 fick Region Skåne, som enda region i landet, minskat statlig bidrag. Det var en direkt följdeffekt av att det nya borgerliga regionstyret sparade in 17 miljoner kronor på kulturnämnden.
– Det är absolut en lättnad att det statliga bidraget ökat något i år. Men vi hade förväntat oss det och vi tyckte att Kulturrådet tog ett felaktigt beslut förra året, säger Magnus Lunderquist (KD), ordförande i regionens kulturnämnd.
– De extra statliga miljonerna används till att öka på de sökbara bidragen för det fria kulturlivet och särskilda utvecklingsmedel som vi fördelar.
Det blev stor oro och starka protester bland Skånes kulturutövare när regionen förra året frös de så kallade sökbara utvecklingsbidragen, pengar som kunnat sökas för enskilda föreställningar, konserter, utställningar eller festivaler.
Malmö Dockteater var en av de små grupper som sökt och fått Region Skånes utvecklingsbidrag. I år gick Malmö kommun in och beviljade teatern långsiktigt verksamhetsbidrag.Bild: Tom Wall
Många mindre grupper kunde finansiera sin verksamhet med hjälp av utvecklingsbidragen. En av dem var hyllade Malmö Dockteater. När bidraget försvann 2019 övervägde den konstnärlige ledaren Erik Holmström att flytta från Skåne.
I år kommer utvecklingsbidragen igen – men summan landar på 8 miljoner kronor, trots påbackningen med de statliga pengarna. 2018 var potten 8,5 miljoner kronor.
Efter det stora yxhugget i budgeten 2019 får kulturnämnden mer pengar i år, och framöver i Region Skånes budgetplan. Men de hårda besparingarna har satt spår.
Det mesta av regionens kulturstöd delas ut i årliga verksamhetsstöd till mer etablerade teatrar, museer, orkestrar, filmfestivaler, bildningsförbund och andra former av kulturverksamhet. Förra året tvingades alla strama åt eftersom de inte fick någon kompensation för pris- och löneökningar.
I februari förra året demonstrerade kulturarbetare utanför Region Skånes kontor i Malmö. Gitte Wille, kulturchef för Region Skåne, gick ut för att prata med dem.Bild: Peter Frennesson
Kulturnämnden har nu lämnat ett yttrande till regionstyrelsen om budgetramarna. Där understryks att ett rikt kulturliv i Skåne kräver en hållbar finansiering, och att verksamhetsstödet måste räknas upp.
Annars ”...urholkas kulturinstitutioners och kulturverksamheters möjlighet att medverka till att kulturpolitiska mål uppnås.”
För 2021 borde all kulturverksamhet med årliga bidrag få en uppräkning med 2,5 procent, skriver kulturnämnden. Om man också räknar in kompensation för att nå en växande grupp äldre i Skåne, så behövs cirka 14 miljoner kronor mer än vad som ligger i budgetplaneringen.
– Löner och priser höjs varje år, och 2,5 procent är standard. Men när man gör en budget får man ju också utgå från de pengar som finns, säger Magnus Lunderquist.
”Vår nya kulturplan innebär ett helt nytt sätt att arbeta. Jag ser fram emot remissvaren” säger Magnus Lunderquist (KD), ordförande för regionens kulturnämnd.Bild: Karin Zillén
Hur kulturstödet fördelas i Skåne och vilken verksamhet som ska prioriteras är föremål för en stor översyn. En ny regional kulturplan 2021-24 har just blivit klar och skickas nu ut på remiss till kommuner och kulturorganisationer till 15 april.
Den innebär, enligt Magnus Lunderquist, ett helt nytt förhållningssätt till hur man sprider kultur i hela Skåne. Och helt nya arbetssätt.
– Den utmaning som hela kultursektorn står inför är att vi når samma människor nu som 1974; personer med hög utbildning och hög inkomst. Vi behöver jobba brett, tvärgående, för att nå framför allt barn och unga, säger han.
– Istället för att jobba i stuprör ner till olika typer av verksamhetsområden, som teater, musik och så vidare, så lyfter vi upp utvecklingsområden där vi vill jobba gemensamt med områdena och kommunerna.
Fakta

Region Skånes kulturbudget

För 2020 blir den totala kulturbudgeten 515,2 miljoner kronor, varav 201,9 miljoner kommer från statliga Kulturrådet.

Region Skånes kulturnämnd fördelar det mesta av sina pengar i långsiktiga verksamhetsbidrag till museer, teatergrupper, konstnärsverkstäder, bildningsförbund, återkommande festivaler.

De institutioner som fick mest pengar 2019 var Malmö Opera och Skånes Dansteater (som också får pengar via Region Skåne Holding AB), Musik i Skåne, studieförbunden, Malmö symfoniorkester, Malmö museer, Helsingborgs symfoniorkester, regionmuseet Kristianstad.

Gå till toppen