Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MP-politiker: Pausa omedelbart bygget i Flyinge

Det är för mycket som är oklart runt de 200 000 ton schaktmassor som tippas i en hage i Flyinge. Det tycker Ewa Björnberg (MP) i miljönämnden. Nu kräver hon att bygget omedelbart pausas.

Här anläggs en ridstig.Bild: Bengt Arvidson
I Flyinge Kungsgård finns stora planer på att bygga ridbanor som håller internationell toppklass, berättade Sydsvenskan i början av februari.
Två entreprenörer har fått tillstånd av kommunen att under tre och ett halvt år år tippa 200 000 ton schaktmassor i hagmark för att anlägga en hög ridvall.
Men byborna oroas över lastbilstrafiken och befarar att jordmassorna förstör naturvärden för alltid.
Ewa Björnberg sitter i kommunfullmäktige och miljönämnden för Miljöpartiet, och fick information om bygget på nämndsmötet i januari. Men enligt henne har hon själv och övriga ledamöter i nämnden fortfarande inte fått tillräcklig förklaring till varför det behövs så stora mängder schaktmassor, hur stor påverkan det har att massorna inte är lika rena som jorden under, och om det stämmer att entreprenören förutom en ridstig också vill anlägga bungalows.
– Om det är risk för att skada miljön så kan miljöförvaltningen stoppa det enligt miljöbalken, säger Ewa Björnberg.
Hon har själv begett sig ut till Flyinge för att titta på området.
– Det var väldigt, väldigt storskaligt. Så mycket massor!
Nu lyfter Ewa Björnberg frågan genom kommunfullmäktige. På mötet nästa vecka ställer hon frågan till miljönämndens ordförande om han är villig att omedelbart pausa arbetet i Flyinge ”i avvaktan på att konsekvenserna för naturmiljön samt möjligheten att minska mängden tillförda massor utreds.”
Hon betonar att det är oklarheterna hon reagerar på, inte initiativet.
– Det är inte så att jag vill stoppa entreprenören, han har gjort anmälan enligt miljöbalken som man ska göra. Pausen behöver inte vara lång, bara att man sätter sig ner och resonerar igenom så att det blir rätt. Det är bäst för alla som jag ser det.
Läs också Flyinge vill locka eliten med superanläggning – men byborna rasar mot jordmassorna
En skiss på de små hus – bungalows –som entreprenören hoppas på att få bygga inuti ridvallen.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen