Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Skurups slöjförbud visar vägen. I fel riktning.

Plagg som väcker heta känslor.Bild: M. SPENCER GREEN
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
När människor upplever att deras rättigheter tas ifrån dem reagerar de genom att göra motstånd. De protesterar.
När den politiska majoriteten i Skurups kommunfullmäktige i december beslutade om slöjförbud i skolan ledde det inte till att det fåtal flickor som hade slöja tog den av sig. Istället var det fler som tog den på sig.
På Prästamosseskolan i Skurup var det en handfull av totalt omkring 600 elever som bar slöja tidigare. Idag är det tjugo, uppger skolans rektor Mattias Liedholm för nyhetsbyrån TT.
Ett illa genomtänkt förbud som tycks motverka sitt syfte, med andra ord. Dessutom olagligt.
Skolverket gör i alla fall bedömningen att elever inte kan förbjudas att bära slöja. Det står i strid med Sveriges grundlagsfästa religions- och yttrandefrihet.
Skånska Skurup är den enda svenska kommun som infört ett slöjförbud för både elever och personal i skolan. Men inte den enda där förslag om förbud lagts fram. Av en enkät genomförd av TT som 265 av landets 290 kommuner svarat på, har det sedan valet 2018 motionerats om införande av någon form av slöjförbud i 23 kommuner. I samtliga fall utom ett kommer förslaget från Sverigedemokraterna. I 17 kommuner har frågan inte avgjorts ännu.
Så är det exempelvis i Malmö. Där har SD föreslagit ett förbud mot ”värderingsstyrda slöjor”. En nödvändig åtgärd "om Malmö stad vill komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång", har oppositionsrådet Magnus Olsson (SD) förklarat.
M-styrda Staffanstorp var tidigt ute. Redan i maj förra året skrevs det in i kommunens integrationsplan att huvudduk inte accepteras på barn i förskola och grundskola upp till sjätte klass. Lämpligt nog tycks det aldrig ha funnits några slöjbärande barn i dessa åldrar. Och något egentligt förbud är det inte, utan "kommunens ställningstagande", enligt ett besked som gått ut till Staffanstorps rektorer.
Sverige har religionsfrihet. Att ge uttryck för sin religiösa tro genom vissa attribut i form av smycken eller kläder är en grundlagsfäst rättighet. Denna rättighet är inte absolut, men långtgående.
I Skurup omfattar förbudet att bära slöja även anställda. Det ska mycket till för att en arbetsgivare ska kunna förbjuda personal att bära religiösa symboler. Enligt EU-domstolen måste det finnas saklig grund med koppling till arbetsuppgifterna, och ett sådant förbud ska vara generellt – det får inte ta sikte på enbart en religion.
I Skurup kallar rektor Liedholm slöjförbudet för ett "ickebeslut" som inte kommer att implementeras. Han trotsar alltså politikerna. Det gör han rätt i. Det är att ta sitt tjänstemannaansvar på allvar.
En välvillig tolkning av det som händer runt om i landet är att Sverigedemokratiska företrädare på lokal nivå är oerfarna och oklara över sina egna befogenheter.
En mindre välvillig, men kanske trovärdigare tolkning, är att de inte bryr sig. Att politiken – Sverigedemokraternas politik – i deras ögon står över lagen. I så fall är de olämpliga för sitt ämbete.
Inte mindre bekymmersamt är när företrädare för andra partier, som borde veta bättre, hoppar på det populistiska tåget. Som i Skurup.
Land ska med lag byggas. Detta borde även de som är för ett slöjförbud kunna ställa sig bakom. Politiker ska inte anta bestämmelser som saknar lagstöd. Det är en självklarhet. Lika självklart borde det vara att politiker inte försöker tvinga tjänstemän att fatta beslut utan stöd i lag.
Att slöjan kan vara ett inslag i hedersförtryck råder det inga tvivel om. Men utifrån det går inte att dra slutsatsen att alla flickor eller kvinnor som bär slöja är tvingade till det.
Att angripa det förtryck det innebär om kvinnor tvingas klä sig i vissa plagg genom att förbjuda kvinnor att klä sig i dessa plagg, är en dålig idé.
Att bära slöja eller att inte bära slöja ska vara ett fritt val för både flickor och kvinnor – det är ju just det som är själva poängen.
Gå till toppen