Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Världens rikaste satsar miljarder på klimatet

Jeff Bezos företag Amazon ska vara klimatneutralt 2040, tio år innan Parisavtalet kräver. Arkivbild.Bild: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Världens rikaste man, Amazongrundaren Jeff Bezos, satsar 10 miljarder dollar på en organisation som ska arbeta mot klimatförändringar. Summan motsvarar 97 miljarder kronor, eller ungefär två svenska försvarsbudgetar av 2018 års storlek.
Miljardären själv utvecklar sitt resonemang i ett längre inlägg på Instagram: ”Klimatförändringarna är det största hotet mot planeten. Jag vill arbeta tillsammans med andra för att både för att förstärka kända och hitta nya sätt att kämpa mot klimatförändringarnas förödande konsekvenser”, skriver Bezos och tillägger att pengarna kommer att börja betalas ut i sommar.
Jeff Bezos grundade Amazon 1994 och är i dag e-handelsjättens vd. Han äger nästan tolv procent av aktierna i bolaget, vilket motsvarar tillgångar på 1 259 miljarder kronor. Med det är han rikast i världen.
I september i fjol offentliggjorde Bezos planerna för Amazons klimatarbete , där ett mål är att bolaget ska vara koldioxidneutralt senast 2040. Förutom Amazon äger Bezos också rymdresebolaget Blue Origin och tidningen Washington Post.
Fakta

Amazon

Idén till Amazon föddes 1994 i grundaren Jeff Bezos garage i Seattle. I dag är e-handelsjätten ett av världens högst värderade företag och USA:s näst största privata arbetsgivare efter detaljhandelskedjan Walmart.

Företaget säljer snart nog alla typer av produkter. Dels varor från andra tillverkare, dels egna som läsplattan Kindle och den smarta högtalaren Echo.

2021 väntas hälften av all e-handel i USA gå genom Amazon. Men parallellt med det ekonomiska segertåget har företaget återkommande kritiserats för farliga arbetsmiljö och usla villkor.

Enligt den ideella nyhetsorganisationen New Food Economy är ersättningen för amerikanska anställda så knapp att en av tre i delstaten Arizona tvingades söka matbidrag av myndigheterna för att klara sig. Kritiker anser att skattepengar därmed subventionerar företagets låga löner och höga vinster.

Källor: NE, Forbes, Fortune

Gå till toppen