Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dömd för rådhusstöld friades för människorov – nu får han 100 000 kronor

Han dömdes för stöld från Staffanstorps rådhus – men frikändes från misstankarna om människorov. Nu får Staffanstorpsbon ersättning för att han som minderårig satt frihetsberövad i tre månader.

Staffanstorpsbon friades från misstankarna om människorov. Däremot dömdes han för stöld i samband med inbrottet i Rådhuset, som ägde rum för snart två år sedan.Bild: Sydsvenskan
För drygt ett år sedan frihetsberövades den då 17-åriga Staffanstorpsbon, tillsammans med en 19-åring. De var båda misstänkta för människorov i Eslöv.
Åklagaren pekade i samband med det på vikten av att försöka snabba på utredningen, eftersom Staffanstorpsbon var minderårig.
I slutändan satt han ändå anhållen och häktad i totalt tre månader.
Kort därefter friades han från misstankarna om människorov. Däremot dömdes han i samma veva för flera andra brott, bland annat för stöld i samband med det uppmärksammade inbrottet i Staffanstorps rådhus, som ägde rum för snart två år sedan.
Staffanstorpsbon ansökte efteråt om ersättning hos Justitiekanslern på över 235 000 kronor, för att han suttit anhållen och häktad.
Som skäl har han uppgett att han var ung, att fallet har varit medialt uppmärksammat och att frihetsberövandet ”var förenat med restriktioner.”
På grund av sin ålder får Staffanstorpsbon en högre ersättning än vad han annars skulle ha fått. Däremot ser Justitiekanslern inte skäl att betala ut så mycket som han begär, och ersättningen landar på drygt 100 000 kronor.
Gå till toppen