Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Guide: Skidskytte-VM tisdag

Det är dags för en av skidskytte-VM:s största höjdpunkter sett ur svensk synvinkel. Ska Hanna Öberg, regerande OS- och VM-mästarinna, plocka hem guldet i distansloppet ännu en gång? Här är det viktigaste du behöver veta inför mästerskapets femte tävlingsdag.

Hanna Öbergs stående skytte är ett av de bästa i hela världen. Kan hon hålla ihop det ännu en gång på skjutvallen och ta tredje raka mästerskapsguldet i distans?Bild: Fredrik Sandberg/TT
Vad: Distans, damer, skidskytte-VM i Antholz, Italien.
När: I dag, klockan 14.15.
Tv/radio: SVT, Eurosport och Radiosporten.
Hur: 15 kilometer, fyra skjutningar (ligg-stå-ligg-stå). Ett missat skott innebär en straffminut och blir därmed mer kostsamt än en straffrunda på omkring 25 sekunder som i andra tävlingsdiscipliner.
Svenska deltagare: Hanna Öberg, Mona Brorsson, Linn Persson, Elvira Öberg och Johanna Skottheim.
Favoriten: Hanna Öberg ställer sig på startlinjen som regerande OS- och VM-mästarinna. Själv tycker hon att alla tävlingsformer passar henne lika bra – men det är i distans som de stora framgångarna kommit. Hittills under VM har det blivit en 18:e-plats i sprint som följdes av en klättring till fjärde plats i jaktstarten. Kan Öberg även i år visa prov på nerver av stål på den höga höjden i Antholz?
– Hon är väldigt stabil och säker i skyttet. Hon kan verkligen gå in i sin bubbla och göra sitt race. Och hon gör det hon ska även fast det är distans. Många blir ganska passiva i skyttet eftersom det är en minuts tillägg, men hon kör sitt tempo och är iskall där, säger den tidigare skidskyttestjärnan Helena Ekholm.
Andra medaljkandidater:
Denise Herrmann, Tyskland, tog silver i jaktstarten i Antholz och är en av de absolut starkaste skidåkarna i fältet. Kan klara sig undan med en bom och ändå ta medalj.
Dorothea Wierer, Italien, har visat att hon kan hantera pressen på hemmaplan. Först genom att ta silver i mixedstafetten och därefter guld i jaktstarten. Känner väl till den kluriga skjutvallen i Antholz och vet att det kan vara värt att ta någon sekund extra för att få ner prickarna.
Tiril Eckhoff lär vara revanschsugen efter bommarna i sprinten som även ödelade hennes chanser i jaktstarten. Norskan har visat en fantastisk form under säsongen och kommer vara att räkna med så länge hon får ordning på ståskyttet.
Medaljörer, VM 2019: 1) Hanna Öberg, Sverige, 2) Lisa Vittozzi, Italien, 3) Justine Braisaz, Frankrike.
Medaljörer, OS 2018: 1) Hanna Öberg, Sverige, 2) Anastasija Kuzmina, Slovakien, 3) Laura Dahlmeier, Tyskland.
Gå till toppen