Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Gunnar Larsson-Leander

Professor Gunnar Larsson-Leander, Lund, har avlidit i en ålder av 101 år. Närmast anhöriga är sonen Per och dottern Anne-Marie med familjer.

Gunnar Larsson var född i Bollnäs men tog studentexamen i Stockholm. Från 1945 använde han efternamnet Larsson-Leander. Han disputerade 1954 vid Stockholms högskola på en avhandling om variabla stjärnor.
1960 blev han observator i astronomi vid Lunds universitet och senare professor. I Kungl Fysiografiska Sällskapet i Lund invaldes han 1961, i Kungl Vetenskapsakademien 1975. Hans lärobok Astronomi och astrofysik, utgiven 1971, blev för många studenter en ledsagare in i astrofysiken. Gunnar var även mycket aktiv inom den Internationella Astronomiska Unionen.
Redan i tolvårsåldern fängslades Gunnar av rymden och tillverkade sin egen kikare med enkla linser. Som 14-åring observerade han meteorer och variabla stjärnor och skickade rapporter till astronomiprofessorn i Lund, Knut Lundmark. Denne imponerades av Gunnars ambitioner och understödde hans studier.
De variabla stjärnorna förblev ett huvudintresse genom åren, men Gunnar lämnade bidrag inom många andra områden. 1947 deltog han i en äventyrlig solförmörkelseexpedition till Lomé i dåvarande Franska Västafrika, vilken han livligt berättade om på sin 100-årsdag.
Gunnar Larsson-Leander var under många år redaktör för den nordiska tidskriften Astronomisk Tidsskrift. Tyngre forskarbidrag kunde här varvas med hans egna reflektioner kring astronomin i James Joyces Odysseus.
1988-93 var han ordförande för Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe, en gång grundat av Gunnars tidige mentor Knut Lundmark. Säkert bidrog hans egen bakgrund som amatörastronom till en särskild lyhördhet för den unga generationens behov av kontakter med fackastronomer.
Dainis Dravins
professor, Lunds universitet
Ulf R Johansson
kulturredaktör, amatörastronom
Peter Linde
docent, ordförande för Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe
Lennart Lindegren
professor, Lunds universitet
Gå till toppen