Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Victor Svanesohn har avlidit

Victor Svanesohn var en stark idrottsprofil. Här är han med VM-bronset i kula från tävlingen i London 2017.Bild: SVERIGES PARALYMPISKA KOMMITTÉ
Victor Svanesohn, Höganäs, har avlidit i en ålder av 28 år. Han tävlade i paraidrott där han tog ett VM-brons 2017 i kula, men han var även uppskattad tränare och ledare i Helsingborg och Höganäs.
Victor Svanesohn blev ett känt ansikte inom friidrotten och hade alltid nya mål. Han var som bäst när det gällde.
– Det är en stor saknad i mitt hjärta. Jag har följt honom i ett tiotal år. Det känns tomt, inte minst när det drabbar så unga människor. Det är tragiskt, det tar hårt, säger Hans Mölstad, ledare i IFK Helsingborg.
Victor Svanesohn, som var född i Jönköping, hade ett liv fyllt av dramatik. När han var 12 år kastade han diskus för första gången, en sport han älskade. Men två år senare fick han chockbeskedet: han hade en hjärntumör. Han fick även en stroke.
– Läkarna trodde att han skulle bli förlamad för resten av livet, att han skulle sitta i rullstol. Han var tvungen att kämpa mer än de flesta. Men han gav aldrig upp, säger Hans.
Mot alla odds, med en extrem vilja och med målinriktad träning, kom han tillbaka. Han tävlade med stor framgång och han var även ledare och tränare.
– Han var väldigt kompetent, han hade stor energi och spred glädje. Han gjorde mycket för idrotten och hade många idéer, säger Hans Mölstad.
Victor Svanesohn hade just kommit tillbaka till Höganäs där han tidigare hade uppgifter inom friidrotten, både som ledare och tränare. Han var då ordförande och tränare i Höganäs Friidrottsförening. Han var då även arbetsledare för ungdomstränarna och kontaktperson mot förbundet, kommunen och Skåneidrotten.
I Vikens IK var han fystränare och medicinsk massageterapeut. Uppdraget var att bidra till en övergripande strategi för hållbart och livslångt idrottande.
– Victor hade varit i Linköping där han studerade till fysioterapeut. När han kom tillbaka hade han även startat upp verksamhet riktad mot paraidrott i Malmö AI. Han var mycket positiv till det, men han hann aldrig komma igång med det uppdraget.
Victor Svanesohn gjorde ett starkt intryck på alla han mötte:
– Han tävlade i paraidrott men var även anställd några år i IFK Helsingborg. Han skapade också aktivitet i skolan.
De bästa grenarna för Victor Svanesohn var kula och diskus. När han tog VM-brons i London 2017 satte han dessutom personligt rekord med en stöt på 13,68 meter.
Det mesta såg ljust ut för Victor Svanesohn, framtiden tycktes utstakad. Han har själv i flera intervjuer berättat om sin kamp – och om sin kristna tro: ”En stor del av mitt liv är, förutom friidrotten, kyrkan och den kristna tron. Det har hela tiden gett mig en oerhört själslig kraft att vilja fortsätta kämpa.”
Han förmedlade också i en intervju: ”Jag hoppas kunna inspirera fler människor med olika handikapp att vilja satsa på idrottsutövande.”
Men för några veckor sedan tog resan slut.
– Det var en långvarig kamp mot ohälsan. Han medicinerade mycket. Han var nog sjukare än de flest anade, det känns sorgligt, säger Hans Mölstad.
Gå till toppen