Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är de säkraste framtidsjobben 2025

Sjuksköterska, lärare, ingenjör, it-specialist, elektriker, kock eller snickare. Det ska du utbilda dig till för att ha goda chanser till jobb både i år och om fem år, enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos.

Ida Karlsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.Bild: Arbetsförmedlingen
Allra hetast är fortsatt vårdyrken, som barnmorska, sjuksköterska, läkare och undersköterska. Även för svetsare, mekaniker och reparatörer ser det ljust ut.
– Många av bedömningarna står sig i tider av dämpad konjunktur. Trots att vi befinner oss i en avmattning är vår bedömning att prognosen består. Att välja att utbilda sig till något av dessa yrken är därför ett bra val, säger Ida Karlsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.
En slutförd gymnasieutbildning är det viktigaste för att få jobb, enligt Karlsson.
– Har du dessutom en yrkesutbildning från gymnasiet eller högskolan är jobbchanserna oftast stora. Man behöver inte alla gånger ha gått en lång eftergymnasial utbildning för att ha goda chanser, säger hon.
För personer med kort utbildning är det däremot svårare att hitta jobb. Skälet är att många söker sig till yrken som receptionist, vaktmästare, kafébiträde eller telefonist där det råder stort överskott på arbetskraft.
I finansbranschen, bland exempelvis finansanalytiker och investeringsrådgivare, är jobben få. Även inom kreativa yrken som fotografer, musiker, grafiska formgivare och kommunikatörer råder en hård konkurrens.
Inom yrken som påverkas av strukturförändringar väntas konkurrensen bli hård, exempelvis banktjänstemän och kassapersonal.
Arbetsmarknaden är också under ständig förändring, och i många branscher är digitalisering och automatisering vanliga inslag.
– Ett exempel på en bransch som vi just nu ser stora förändringar inom är handeln. Butikshandeln har sina utmaningar samtidigt som vi handlar allt mer på internet. Det gör att efterfrågan på butikspersonal minskar eller förändras, samtidigt som behoven på personal inom lager och distribution ökar.

Fakta: Framtidsjobben – hela listan

Yrken där det råder störst bristpå arbetskraft i år och om fem år:
Högskolenivå
Barnmorskor
Civilingenjörsyrken
Förskollärare
Grundutbildade sjuksköterskor
Läkare
Läraryrken
Mjukvaru- och systemutvecklare
Specialistsjuksköterskor
Speciallärare och specialpedagoger
Systemanalytiker och IT-arkitekter
Övriga utbildningsnivåer:
Buss- och lastbilsförare
Elektrikeryrken
Kockar
Maskinställare och maskinoperatörer inom metallarbete
Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer
Svetsare
Träarbetare och snickare
Underhållsmekaniker och maskinreparatörer
Undersköterskor
VVS-montörer
Yrken där det råder störst överskott på arbetskraft i år och om fem år:
Högskolenivå
Banktjänstemän
Fastighetsmäklare
Finansanalytiker, investeringsrådgivare
Fotografer
Grafiska formgivare
Informatörer, kommunikatörer
Journalister
Musiker, sångare, kompositörer
Övriga utbildningsnivåer
Butikssäljare
Handpaketerare
Inköps- och orderassistenter
Kafé- och konditoribiträden
Kassapersonal
Kontorsreceptionister
Telefonister
Vaktmästare
Källa: Arbetsförmedlingen
Gå till toppen