Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Påhittig hundraåring som skapat många vackra alster

Brita Engström, Malmö, fyller 100 år den 19 februari. Hon har skapat många konstverk med nål och tråd.

Brita Engström, Malmö, fyller 100 år den 19 februari.Bild: Privat
Brita Engström föddes i Skånes Viby och hembygden är henne ännu, efter 100 år, mycket kär. Blott 10 år gammal miste Brita sin pappa. Hennes mamma blev då änka med fem barn – långt före barnbidragets tid. Mamman blev så småningom en högt älskad mormor med stor betydelse både för Brita själv och för Britas egen familj.
Brita lärde sig tidigt handarbetets ädla konst och anlitades redan som 14-åring till syföreningar i trakten för att hjälpa damerna där att ”göra fina hörn”.
Noggrannhet och sinne för det estetiska har följt Brita genom åren, så det är inte förvånande att hon kom att verka som arbetsterapeut - till glädje för många. I kombination med sin kreativitet har hon skapat oerhört vackra och ibland näst intill geniala alster.
Brita är även praktiskt påhittig. Saknas det något, som hon tycker sig behöva, så skapar hon snabbt en lösning med enkla medel. Hatten skulle häromdagen ha blåst av henne om hon inte hittat en slips, tudelat den på längden och sytt fast de två ”hattabanden”.
Otaliga är de konstverk som Brita skapat med nål och tråd, men även med hjälp av knyppeldyna, där spolarna farit med schvung och där knappnålarna med precision hittat sin plats.
Ingen ska dock tro att Brita suttit försjunken i skapande på sin kammare. Nej, hon har troget följt sin make vid hans förflyttningar - från norr till söder i Sverige och även ut i Europa.
Att skifta från Sveriges vänstertrafik till att köra högertrafik i Paris upplevde hon inte svårare än att köra hemma på ”mammas gata”!
Sina båda söner har Brita omhuldat med den största omsorg och uppmuntran. Att bry sig om sin medmänniska, vem helst det gällt, eller djur av alla de slag, har varit ett genomgående tema i Britas liv. Släkt och vänner kan med tacksamhet vittna därom!
Brita har även sett till sina gästers timliga behov med bakade läckerheter serverade vid vackert dukade bord med för dagen passande servetter vikta i konstfulla former.
En äkta husmor kan Brita sägas vara. Hon har också mycket riktigt varit aktiv i Husmodersföreningen i bland annat Linköping. Hon har med stor uppskattning guidat turister i Gamla Linköping och delat med sig av sitt intresse för kultur.
Åren har innehållit mycket glädje, men även djup sorg. Britas innerligt positiva inställning gör dock att hon ändå alltid hittar något positivt att tänka och säga i såväl smått som stort.
Britas ögon och öron har ingalunda full funktion längre, men ”människor är så rara och hjälpsamma”. Med vännen, rollatorn, går hon så gott som dagligen ut från äldreboendet antingen till ett grönområde, där hon hittar en bänk och kanske någon att prata med eller till Södergatans affärer i Malmö, där hon då ”kommer ut i verkligheten”.
Nu stundar födelsedagskalas med den traditionella spettkakan, som Brita enligt gammal konst skär till en korg med grepe med de avskurna bitarna inuti.
Kerstin Taflin
släkting

Brita Engström

Bor: Malmö.
Familj: Brita miste sin make Harald efter närmare 70 år långt äktenskap. Sonen Christer avled för 48 år sedan. Sonen Urban bor i Malmö.
Aktuell: Fyller 100 år den 19 februari.
Gå till toppen