Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Långa sträckan ställs in: ”Inte försvarbart”

Det skulle ha blivit ett historiskt världscuplopp från Sverige till Norge. Men Ski Tours fjälletapp mellan Storlien och Meråker ställs in på grund av vädret, och ersätts av ett långlopp på norsk mark.

"Det ser inte så lovande ut", sade norska stjärnan Therese Johaug inför torsdagens tänkta etapp, 38 km, mellan Storlien och Meråker.Bild: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT
På onsdagen var det strålande solsken och vindstilla i västra Jämtland. En perfekt dag för skidåkning på kalfjället.
– Det är fantastiskt uppe på fjället. I dag hade det varit väldigt enkelt att ta beslutet, sade Tor Arne Hetland, tävlingschef för Ski Tours fjärde etapp, till TT på onsdagsmorgonen.
Problemet är att den fjärde etappen av Ski Tour ska köras på torsdagen. Och med prognosticerade vindar på runt 17 sekundmeter (styv kuling) – och vindbyar på nära 24 sekundmeter (halv storm) – vid den tänkta starten i svenska Storlien, vågar arrangören inte genomföra loppet.
– Åkarnas säkerhet är det viktigaste. Det är inte försvarbart att köra, säger Ski Tours vd Guri Knotten Hetland.
I stället för 38 kilometer fjällskidåkning över den svensknorska gränsen blir det nu start och målgång i Meråker. Den planerade reservplanen med 15 kilometerslopp på Meråkers stadion har däremot bytts ut. Det blir ett långlopp trots allt, från Meråker upp till sjön Fjergen (som skulle ha varit sista dryckesstation på originaletappen) och sedan tillbaka – totalt 34 kilometer.
– De startar i skogsmiljö och går sedan upp i fjällmiljö, men det är inte så högt och väderutsatt som i Storlien, säger Guri Knotten Hetland.
Sveriges Ebba Andersson, femma i touren så här långt, var redan före beskedet beredd på att sträckan kunde ställas in, men hoppades att den skulle gå att genomföra.
– Jag har lite svårt att värdera vad som är till min fördel. Men jag har sett fram emot det här loppet väldigt mycket. Vi kör ju inte den här typen av lopp i världscupen så ofta. När det nu fanns chans till det så hade man ju förhoppningar om att det skulle bli av, sade Andersson till TT.
Norska tourledaren Therese Johaug kände sig också tveksam till om man skulle köra etappen med tanke på de hårda vindarna.
– Det låter väldigt mycket, om du frågar mig, sade Johaug.
– Jag vill att det ska vara rättvisa förhållanden. Jag vill inte krångla med motvind, en massa snö och att man inte ser spåren. Då är det inte så kul att köra, då hoppas jag hellre att det blir 15 kilometer.
Gå till toppen