I ett tjugotal artiklar har reportrarna Erika Oldberg och Dan Ivarsson granskat två bostadsrättsföreningar i ett höghus på Rosengård, i folkmun Kinesiska muren, som vanskötts gravt under många år. En granskning som avslöjade inte bara att de boende saknar värme, varmvatten och ventilation, men också att ekonomin är katastrofal och att de boende inte har någon som helst insyn i var deras pengar tar vägen.
Bostadsrättsföreningarna har blivit kapade av en liten grupp personer som styr föreningarna med järnhand. Föreningarna är nu på väg att drivas i konkurs och under flera år har de ansvariga struntat i att betala räkningar för el, markhyra och vatten.
– Kinesiska muren är ett skräckexempel där allt brakar samtidigt. Men det finns många många andra föreningar som har mer eller mindre stora problem. Jag tror att vår granskning har fått människor att förstå att de måste vara mer uppmärksamma, säger Dan Ivarsson.
Annons
Annons
Och uppmärksammad är vad granskningen har blivit. Reportageserien är en av de mest lästa under 2019 och har tagit sig hela vägen upp till Riksdagen – där nu alla åtta partier vill se ett bättre skydd för människor som bor i bostadsrätt – för att förhindra den sortens plundringar och kapningar som skett i Kinesiska muren. Ett stärkt skydd som skulle påverka landets alla 1,7 miljoner människor som bor i bostadsrätt.
– Det viktigaste som vi blottlagt är systemfelet. Det finns inga myndigheter eller lagar som kan hantera när en bostadsrättsförening plundras på detta sättet, säger Erika Oldberg.

Kinesiska muren på Rosengård.
Bild: Bengt Arvidson
Idag onsdag 19 februari debatteras Kinesiska muren i Riksdagen.
– Många myndigheter har försökt ta tag i detta men verktygen finns inte. Har du väl tagit över en bostadsrättsförening är det bara fantasin som sätter gränser för vad du kan roffa åt dig. Kinesiska muren sticker så klart ut men minst 3000 bostadsrättsföreningar utsätts varje år för ekonomisk brottslighet på ett eller annat sätt, säger Dan Ivarsson.
Det är blott andra gången Olle Bengtzon-priset delas ut. Båda gångerna har Sydsvenskan tagit hem priset. Förra året prisades Sydsvenskan hyresgranskning av MKB och den så kallade Malmömodellen.
– Det är fantastiskt roligt att få pris och ännu bättre att Sydsvenskans granskande journalistik uppmärksammas. Vi får mejl och samtal varje dag från läsare i ämnet. Vid en första åsyn kan det te sig som ett torrt och ogenomträngligt ämne, men så är det inte. Det här visar att bostaden är viktig för folk och och ämnet engagerar, säger Dan Ivarsson.
Annons
Annons

Dan Ivarsson och Erika Oldberg vid onsdagens prisutdelning i Stockholm.
Bild: Maria Rosenlöf
Fakta
Olle Bengtzon-priset
Olle Bengtzon var samhällsreporter verksam under andra hälften av 1900-talet på framför allt Expressen. Han skrev om arkitektur och samhällsbyggnad på ett för allmänheten begripligt och engagerande sätt.
Priset på 75 000 kronor uppmärksammar en journalist eller grupp som samarbetar journalistiskt, som i likhet med Olle Bengtzon beskrivit, granskat och ökat intresset hos allmänheten för samhällsbyggnad, bostadsfrågan i vid bemärkelse, stadsplanering och ekonomi kopplad till samhällsbyggnadsprojekt. Priset delas ut årligen i anslutning till ett halvdagsseminarium som belyser betydelsen av journalistik i Olle Bengtzons anda i vår tid.
Priset delas ut av Arwidssonstiftelsen. Stiftelsen bildades 2014 av Per Arwidsson, grundare och ägare av fastighetsbolaget Arwidso och hans livskamrat Birthe Hallin-Olsen. Arwidssonstiftelsen driver kunskapsplattformen Arwidsson Talks, finansierar en ny professur i tillämpad stadsbyggnad på KTH.
Fakta
Motivering
Återigen har Sydsvenska Dagbladet genom ett journalistiskt grävarbete presenterat en angelägen reportageserie som fått stor genomslagskraft. Reportrarna Erika Oldberg och Dan Ivarsson har i 20 artiklar under 2019 grävt fram oegentligheterna kring två bostadsrättsföreningar på Rosengård, som ligger i huset som av Malmöborna går under namnet Kinesiska muren.
Det är en bedrift att kunna skildra bostadsrättsekonomi så engagerande, och att förklara vilken del den upplåtelseformen har i samhällsbygget. I artiklarna genomlyses den politik som enträget drivits om att alla ska äga sin bostad och det framgår också tydligt hur denna lämnar ett osäkert rättsläge som gör att tredje man kan komma i kläm.
Sydsvenskan har tilltro till läsarnas intresse för dessa frågor och tar vara på engagemanget genom att leda vägen med viktig journalistik. Tidningen gör verklighet av stora grävjobb inom områden som av många framhålls som betydande i dag – det vill säga kring våra bostäder, våra gemensamma medel och ansvarsutkrävning där den hör hemma.
Vi vill lyfta layouten; med många intressanta bildlösningar och som ger många ingångar till texten.
Vi vill lyfta ihärdigheten på redaktionen; att man inte ger upp utan väljer att genomföra 20 artiklar i samma ämne
Vi vill också lyfta den inspirerande övertygelsen om att det finns engagerade läsare som efterfrågar den här typen av journalistik.
Det finns många att ställa till svars i ämnet Kinesiska muren – och det har reportrarna gjort, artikelserien öppnar också upp för att gräva vidare och vi ser fram emot uppföljningen.
Men vi hoppas framförallt på att andra redaktioner tar stafettpinnen och gräver djupt i bygg- och bostadsfrågor. Vem slår Sydsvenskan 2021?! "