Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

V utmanar MP om ny elkabel till Gotland

Efter regeringens nobb till Vänsterpartiet att släppas in i energiöverenskommelsen tar V riksdagsvägen för att driva på för ett av sina krav – en tredje elkabel till Gotland och mer vindkraft där.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.Bild: Jonas Ekströmer/TT
– Om regeringen inte vill förhandla med oss så får vi pröva andra vägar för att få igenom vår politik, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till TT.
Näringsutskottet behandlar för närvarande ett trettiotal motioner som handlar elmarknaden. Några av dem handlar om elkablar till Gotland och V avser att ställa sig bakom en motion från Centerpartiet som föreslår att riksdagen ska ge regeringen strikta order om att en tredje elkabel ska byggas. Det ska ge genom att regeringen uppmanar Svenska kraftnät att planera och bygga en tredje kabel.
Enligt uppgift till TT verkar det troligt att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kan stödja förslaget, förutom Centerpartiet och Vänsterpartiet. Men det räcker inte för majoritet i riksdagen, det behövs en handfull röster till.
Jonas Sjöstedt hoppas på att vinna över några miljöpartister.
– Det måste ju finnas fyra miljöpartister som kan ställa sig bakom det här, säger Sjöstedt och undrar hur MP skulle kunna låta bli att backa upp en tredje kabel eftersom den skulle innebära en ”otrolig klimatvinst”.
Sjöstedt syftar på att det skulle ge nya möjligheter att bygga ut vindkraften och slussa el till fastlandet via den nya kabeln och samtidigt garantera Cementa i Slite garanterad tillgång till el och mera el för att kunna minska sina koldioxidutsläpp.
Kapaciteten i kablarna till ön i dag är för liten och gotlänningarna har åtskilliga gånger de senaste åren drabbats av omfattande strömavbrott som försvårat vardag och företagande.
Näringsutskottets ordförande, Lars Hjälmered (M), anser att kabeln behövs och avser att försöka få till en majoritet i utskottet och riksdagen för att den ska bli av.
– Den borde projekteras och byggas, säger Hjälmered och anger samma skäl som Vänsterpartiet till stöd.
Den behövs för klimatomställningen, för att Cementa ska kunna ställa om och för att gotlänningarna ska slippa dagens orimliga återkommande strömavbrott på grund av brister i nätet.
Gå till toppen