Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bra vård – men dålig tillgänglighet

STOCKHOLM 2018-10-25Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
De medicinska resultaten i Sverige är bra och har förbättrats inom flera områden. Samtidigt syns försämringar inom vissa områden, framför allt vad gäller tillgänglighet. Överbeläggningar och utlokaliserade patienter är fortfarande en vanlig syn på svenska sjukhus.
Det konstaterar Socialstyrelsen i rapporten ”Öppna jämförelser 2020”, vars syfte är ett ge en övergripande bild av hälso- och sjukvårdens resultat från flera synvinklar.
”De medicinska resultaten har huvudsakligen förbättrats sedan den senaste mätningen. Allt fler överlever folksjukdomar som cancer och hjärtinfarkt, och diabetesvården visar förbättrade resultat. Men på andra områden syns en oroväckande utveckling. Tillgängligheten till vården har försämrats på flera sätt och problemet med överbeläggningar och utlokaliserade patienter kvarstår”, säger Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Gå till toppen