Annons

Annons

Annons

kulturMalmö konstmuseums framtid

Ingrid Sommar
Ett konstmuseum i Rosengård skulle skapa ett nytt konststråk

Att Rosengård ligger långt från city är en myt. Det skulle också tillkomma en Zlatan-effekt eftersom den hoplappade statyn kan placeras framför museet, skriver Ingrid Sommar.

Text

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Förslag på placering av ett nytt konstmuseum vid Station Rosengård. Wingårdhs arkitekter har utrett för- och nackdelar med att placera ett framtida konstmuseum i antingen Triangeln, Rosengård eller Nyhamnen.

Bild: Wingårdhs

Annons

Triangeln är en häftig plats. Jag bodde där under mitt första decennium i Malmö och kom att gilla främst köpcentrets baksida, där Södra Förstadsgatan möter Spån- och Friisgatorna. Här finns en speciell stadsmässighet, ett alltid livligt gaturum, präglat av utstuderad mångfald. En nästan anonym urbanitet, som kunde finnas var som helst i världen. Som faktiskt finns också i Rosengård, vill jag påstå, den förvisso utsatta förorten som många verkar uppfatta främst som ett gangstertillhåll. Men som har fler nyanser än så, en varierad och spännande plats. Raka motsatsen till en ”tråkig förort”, klart lämplig för Malmös nya konstmuseum.

0 kren månad

Läs för 0 kr i en månad.

Därefter 149 kr/månad. Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Alla nyheter på sydsvenskan.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan