Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kissade på rånoffer – döms till ungdomsvård

De unga rånarna slog, sparkade och hotade sina offer. Ett av offren tvingades klä av sig på underkroppen och rånarna kissade på honom. Förnedringen filmades och lades ut på appen Snapchat. Nu döms fyra av dem till ungdomsvård.

Fyra pojkar döms för flera rån i södra Stockholm förra året. Arkivbild.Bild: Maja Suslin/TT
Åtta pojkar har varit åtalade för inblandning i ett antal rån och andra brott i södra Stockholm under andra halvåret 2019. Fyra av dem, alla 16 år gamla, döms av Södertörns tingsrätt till ungdomsvård för bland annat rån. Totalt gällde åtalet fyra rån och i samband med dessa även andra brott som övergrepp i rättssak, grovt olaga hot, olaga frihetsberövande och olaga integritetsintrång.
En av dem döms för tre rån, medan de övriga döms för ett rån.
Ett av brotten har tidigare uppmärksammats i flera medier eftersom en av pojkarna då inte endast rånade, slog och sparkade offret utan också urinerade på honom och filmade det.
Den som enligt åtalat kissat på offret, filmat och lagt ut på Snapchat döms för olaga integritetsintrång, rån och även övergrepp i rättssak.
Under rättegången förklarade pojkarna att de urinerat på offret eftersom ”de var irriterade över att offret inte kunde få fram pengar åt dem”. Den ena pojken sade också att det var ”en dålig idé” och att han ”fick en dålig känsla direkt efter att han gjorde det”.
”Om de tilltalade hade varit vuxna hade tingsrätten dömt ut längre fängelsestraff”, säger rättens ordförande rådmannen Feryal Mentes enligt ett pressmeddelande.
Tre av pojkarna döms för olaga frihetsberövande. Det hela började enligt domen med att pojkarna överföll och misshandlade en ung man i en skogsdunge och stal hans mobiltelefon, bankkort och kontanter. De tvingade offret att ringa flera personer för att be dem swisha pengar till honom som han sedan skulle överlämna till rånarna. I offrets lägenhet i närheten fortsatte pojkarna i flera timmar att hota honom. Bland annat höll de en kniv mot hans hals och slog honom för att tvinga mannen att ta flera sms-lån och därefter ge dem pengarna.
De fyra pojkar som döms för rån fälls också för övergrepp i rättssak. I samband med rånen ska de ha hotat att skada eller döda offret och dennes familj om han kontaktade polisen.
Kammaråklagare Mirna Lelic säger till TT att hon tagit del av domen men ännu inte hunnit gå igenom den i detalj.
– Det ser ut som att tingsrätten dömt i enlighet med mina yrkanden.
På en punkt har tingsrätten dock frångått vad åklagaren yrkade. Det gäller straffet för den pojke som döms till ungdomsvård för tre rån.
– För en av pojkarna hade jag yrkat på sluten ungdomsvård, men jag har inte läst tingsrättens motivering så jag vet inte varför de gjorde en annan bedömning, säger Mirna Lelic.
Fakta

Tingsrättens dom

Åtta pojkar var åtalade för rån och annan brottslighet i samband med dessa. Fyra av pojkarna döms för rån av Södertörns tingsrätt medan två av dem fälls för annan brottslighet.

Pojke 1: Döms för rån i tre fall, övergrepp i rättssak i två fall och olaga frihetsberövande i ett fall till ungdomsvård.

Pojke 2: Döms för rån, olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak till ungdomsvård.

Pojke 3: Döms för rån, olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak till ungdomsvård.

Pojke 4: Döms för rån, övergrepp i rättssak och olaga integritetsintrång till ungdomsvård.

Pojke 5: Döms för olaga hot till 50 timmars ungdomstjänst.

Pojke 6: Döms för ringa narkotikabrott till 30 dagsböter.

Gå till toppen