Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rebelledare utses till vicepresident i Sydsudan

Sydsudans president Salva Kiir (vänster) har utsett den tidigare rebelledaren Riek Machar (höger) till vicepresident. Arkivbild.Bild: Sam Mednick/AP/TT
Sydsudans president Salva Kiir har utsett den tidigare rebelledaren Riek Machar till vicepresident – som ett led i den stora politiska kompromiss som ska sätta stopp för ett sex år långt krig.
I ett dekret som lästes upp i statlig tv framgick att Machar utses till den förste av fem vicepresidenter i en bred regering där platser vigs åt en rad företrädare från stridande parter.
De två männen meddelade i torsdags att de enats om bildandet av en enhetsregering. Vicepresidenterna kommer att sväras in på lördag och sedan ska resterande regeringsmedlemmar, guvernörer och regionala ledare utses.
Kiir och Machar skrev 2018 under ett fredsavtal för att få stopp på det inbördeskrig som har krävt omkring 400 000 liv i Sydsudan. Flera misslyckade försök att bilda en enhetsregering väckte oro i omvärlden för att kriget ska bryta ut igen.
Gå till toppen