Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Underhållare som lever sin dröm i högt tempo

Det är mycket nu för Daniel Norberg. Parodier på Melodifestivalen spelas in, en turné förbereds och filmer ska dubbas. Men det gör inte så mycket, eftersom han får leva sin dröm.

Daniel Norberg fyller 30 år den 21 februari.Bild: ALI LORESTANI / TT
– Jag nyper mig i armen. Allt det här är ju sådant som jag alltid drömt om. Förr skulle jag ha betalat för att få göra det jag gör nu, säger Daniel Norberg.
Han är kanske mest känd för sina uppmärksammade videoklipp på Youtube där han och hans bror Emil sedan 2014 har gjort parodier på de aktuella låtarna i Melodifestivalen. Klippen där han framför deras omgjorda versioner brukar vara bland de mest visade i Sverige varje år.
Men de humoristiska filmerna kräver mycket jobb.
– Förra året satt vi 23 dagar från morgon till kväll. Det är mycket med tanke på att det handlar om några minuters underhållning. Vi ställer allt högre krav på oss själva men i år har vi sagt att vi inte ska gå sönder av det.
Om det är mycket nu, var det hysteriskt för ett år sedan. Daniel Norberg råkade på grund av stressen hälla salt i håret i stället för vax och höll på att bryta ihop.
Det är svårt att hålla igen på tempot när det finns så mycket roligt att säga ja till. Nu förbereder bröderna Norberg en Sverigeturné under våren där de ska framföra musik, sketcher och improvisationer under temat ”Nytt, gammalt och stulet”. 18 föreställningar är inbokade. Samtidigt håller Daniel på med röstskådespeleri och skriver manus till nya projekt.
Daniel Norberg.Bild: ALI LORESTANI / TT
Men för tio år sedan höll han på att ge upp alla tankar på en karriär inom underhållning.
– Jag ställde upp i ”Idol” 2010 och var extremt nervös och tillknäppt. Jag hade aldrig agerat framför en kamera förut och åkte ut tidigt eftersom jag inte tog för mig. Jag kände att det där var min chans i tv-rutan och att jag var tråkigast i Sverige.
Daniel Norberg flyttade till Uppsala för att läsa till mellanstadielärare. Där fanns också storebror Emil, nybliven jurist, och bröderna började göra roliga filmer tillsammans. Samarbetet gick så bra att revanschsugne Daniel hoppade av sina studier och Emil valde bort juristjobbet.
Deras föräldrar stöttade dem fullständigt i de besluten.
– Det är nog lite ovanligt, de flesta föräldrar skulle väl ha sagt tvärtom. Men det har alltid varit högt i tak hemma, vi har fått prova våra vingar. Om vi ville ha en replokal i pappas snickarbod så fick vi ha det, säger Daniel.
Så småningom tog underhållningskarriären fart och genombrottet kom 2014 med de första Mello-parodierna. På senare tid syns också brorsan Emil allt mer framför kameran i brödernas produktioner, där det också ingår tv-program för både SVT och TV4.
– Vi har alltid haft en tajt relation och nästan aldrig bråkat. Vi har ganska ofta samma uppfattning om vad som är kul och kan arbeta i högt tempo.
Nu blir Daniel Norberg 30 och då borde man kanske ha vuxit till sig lite, lärt sig en del? Han kan bli lite stressad av sådana tankar. På vissa områden är han rena experten, men på andra är självförtroendet lågt.
Som när det kommer till matlagning.
– När jag väl försöker blir allting bara fel. Härom veckan tappade jag till exempel den där, vad heter den, peppargrejen i golvet. Jag är 30 år och kan inte hålla i en sådan där peppar... jag vet inte ens vad den heter!
När han jobbade på SVT en period var det plötsligt hans tur att fixa kaffe till tolv personer. Daniel smet ut, rymde in på en toalett och ringde mamma för att få instruktioner.
Något som många inte vet är att Daniel Norberg en gång var svensk mästare i rodd.
– Singelrodd. Sådana där smala båtar, du vet. Jag var 13 år. Folk hade sagt att om jag tränade ordentligt kunde jag bli bäst i Sverige. Då var jag ju tvungen att bli det, kände jag.
Parallellen till hans humorkarriär är tydlig. Det han gör ska bli så bra det bara går – han avskyr att lämna ifrån sig något som hade kunnat göras bättre.
I framtiden kan det hända att vi får se Daniel Norberg som renodlad musikartist också.
– Jag har funderat på att släppa något eget. Men det är svårt, ena dagen vaknar jag upp och vill vara Håkan Hellström, nästa dag Birger i ”Stefan & Krister”. Ställa upp i Melodifestivalen? Kanske, men det vore lite märkligt att sedan behöva göra en parodi på det, skrattar han. TT
Fakta

Daniel Norberg

Aktuell: Fyller 30 år den 21 februari 2020.

Gör: ”Spelevink/estradör kan du skriva”.

Bor: Stockholm.

Familj: Storebror Emil och föräldrarna Börje och Bettan.

Aktuell: Med melodifestivalparodier på Youtube och med Sverigeturné i vår med storebror Emil.

På fritiden: Håller på att lära sig dragspel och klarinett. Gillar också att vara ute och leta efter saker, ”gamla stöldgömmor, plånböcker. Jag är bra på det.”´

Gå till toppen