Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sarkofagfynd i Rom tros hylla första kungen

Sarkofagen är tom, men så sades Roms ene grundare och förste kung, Romulus, också ha stigit till himlen vid sin död. Ett slags gravkammare som har grävts ut i Roms hjärta tros vara en hyllning till honom.

Den tomma sarkofagen som har grävts fram i Forum Romanum var sannolikt en hyllning till Roms ena grundare, Romulus.Bild: Andrew Medichini/AP/TT
Kammaren bedöms vara en skengrav för att högtidlighålla hans minne, enligt arkeologer.
– Detta område är väldigt symboliskt. Det kan inte vara Romulus grav, men det är en minnesplats, en kenotaf, säger Alfonsina Russo, chef för det arkeologiska arbetet.
Kryptan upptäcktes nyligen under marken i Forum Romanum, Romarrikets maktcentrum, som ligger centralt i den italienska huvudstaden. Den innehåller en enkel och tom stensarkofag, samt ett altarlikt stenblock.
I skrifter från den romerska poeten Horatius och historikern Marcus Terentius Varro nämns att Romulus begravdes där, bakom Forums talartribun.
Gravkammaren dateras till 500-talet före Kristus. Enligt mytologin grundade Romulus tillsammans med tvillingbrodern Remus staden Rom på 750-talet före Kristus. När det gäller hans död går utsagorna isär: å ena sidan sägs han ha blivit mördad och styckad av romerska senatorer, å andra sidan har det sagts att han försvann i himlavalvet och förvandlades till guden Quirinus.
Historiker är inte helt övertygade om att Romulus har existerat.
Gå till toppen