Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vi behöver stöd för att bemöta det problem sexuella trakasserier utgör inom våra organisationer.”

Sexuella trakasserier inom universitetsvärlden är något som studenter och personal måste bekämpa tillsammans. Det skriver Gustav Ekström och Matilda Byström, ordförande respektive vice ordförande för Lunds universitets studentkårer.

Gustav Ekström och Matilda Byström, Lunds universitets studentkårer, uppmanar universitetsledningen att fortsätta det goda arbete som nu påbörjats för att möta de problem som sexuella trakasserier utgör.Bild: Ingemar D Kristiansen
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Det är bekräftat. Det som vi vetat så länge, men aldrig sett siffror på. 
Sexuella trakasserier förekommer inom Lunds universitet. Studenterna drabbas främst i sociala sammanhang, utanför undervisningen, inom studentlivet. Det är ingen överraskning, för någon – tyvärr.
När det studentliv som vi känner idag, nationerna och Akademiska föreningen, grundades var det av universitetslärare som såg de problem studenterna var utsatta för och tog ansvar för det.
Universitetet har sedan länge ansett att det som händer i studenternas vardag berör universitetets verksamhet. Kreditkassan, som ger lån till studenter, Studenthälsan och BoPoolen, en andrahandsförmedling av bostäder, är några exempel från det senaste århundradet där Lunds universitet har hjälpt studenter att hantera livets avigsidor.
Sedan 2018 pågår ett treårigt forskningsbaserat projekt, Tellus, vars syfte är att ge värdefull kunskap om sexuella trakasserier vid Lunds universitet. Projektet kartlägger förekomsten av sexuella trakasserier bland anställda, doktorander och studenter. De preliminära resultaten presenterades den 12 februari. De visar att drygt var fjärde kvinna och var tionde man utsatts för sexuella trakasserier i samband med sina studier eller i studentlivet vid Lunds universitet.
Vi i universitetets studentorganisationer har genom våra studenters vittnesmål känt till dessa problem länge och arbetat utifrån det. Idag arrangerar studentkårerna, nationerna och Akademiska föreningen tillsammans bland annat utbildningar för hantering av sexuella trakasserier och ansvarsfull alkoholhantering för förtroendevalda och aktiva inom organisationerna.
Utifrån de resultat som finns från Tellus i dagsläget kan vi se att våra studenter har stort förtroende för oss, något vi är otroligt stolta över. Men vi kan också konstatera att vi behöver mer hjälp och stöd. Vi som verkar inom studentorganisationerna är trots allt bara studenter som hanterar problem som sexuella trakasserier utifrån våra erfarenheter och den utbildning våra organisationer står för. Och det räcker inte alltid till.
Precis som när våra organisationer grundades för många år sedan, är studenterna i behov av att känna sig trygga i samvaron under universitetets tak. Men kanske är problemet delvis att taket är mycket större än vad många idag anser? Många studenter som söker sig till Lunds universitet gör det för helheten, såväl för högt aktade akademiska studier som för långa nätter på nationernas dansgolv och allt däremellan. För att kunna angripa de sexuella trakasserier som förekommer måste just denna helhet beaktas.
För att citera vår egen rektor: ”Studenterna är universitetets ryggmärg.” Och just här, i Lund, innefattar denna ryggmärg så mycket mer än akademiska studier. Kompetensen att hantera sexuella trakasserier måste finnas överallt, hos studentkåren, nationerna, lärare, prefekter, studenthälsan, rektorn. Sexuella trakasserier inom universitetsvärlden är något som studenter och personal måste bekämpa tillsammans.
Vi kommer att fortsätta att arbeta hårt för att motverka sexuella trakasserier och räknar med att ledningen för Lunds universitet börjar arbeta med att stärka universitetets kompetens och struktur för att hantera dessa problem. En nollvision måste vara målet.
Vad vi behöver är stöd för att bemöta det problem sexuella trakasserier utgör inom våra organisationer. Det kan handla om rådgivning, men också om att studentorganisationerna måste räknas med på samma sätt som andra delar av universitetet.
Vi uppmanar universitetsledningen att fortsätta det goda arbete som nu påbörjats för att möta problemen. Men glöm inte bort oss längs vägen.
Gustav Ekström, ordförande för Lunds universitets studentkårer
Matilda Byström, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer
Gå till toppen