Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Nej, hon är inte en ängel för hemlösa.

Marie Linder diskuterar med bland andra statsminister Stefan Löfven.Bild: Thommy Tengborg/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Många såg på tv om Stefan Billberg och hans barn. Hur den lilla familjen åkte in och ut ur ett vandrarhem i Göteborg. Varje vecka fick de packa och flytta, sedan fick Stefan söka nytt nödbistånd hos socialtjänsten – för att direkt flytta in på vandrarhemmet igen. För 1 270 kronor per dygn. Det motsvarar en månadshyra på över 30 000 kronor. Fast med ständig oro och otrygghet på köpet.
Uppdrag granskning i SVT har tagit upp denna mindre kända typ av hemlöshet.
Om Stefan missbrukat eller haft andra sociala problem kunde socialtjänsten nog ha ordnat en lägenhet. Nu hade han ”bara” haft sorg efter hustruns död, varit arbetslös och kommit efter med räkningar. Det vill säga han var inte ”socialt hemlös”, bara ”strukturellt hemlös”, som det kallas. Jo, Stefan saknade bostad, men mest på grund av generell bostadsbrist – som råder i cirka 240 av landets 290 kommuner – och det är inte socialtjänstens uppdrag att lösa bostadsbristen.
Visserligen står det i grundlagen, i regeringsformens första kapitel och andra paragraf, att det allmänna ska trygga rätten till bostad. Men de orden är till intet förpliktigande. Det är bara ett slags mänsklig rättighet, det ska inte tas så bokstavligt.
Här träder Marie Linder in på arenan. Hon skriver en debattartikel i Expressen (21/2) och kräver att regeringen, i första hand bostadsminister Per Bolund (MP), ska agera. Tillsätta en bostadssocial utredning. Kräva att det byggs fler hyresrätter. Se till att bostadspolitiken får som mål ”en god bostad åt alla, till en rimlig kostnad, inom en rimlig tid”.
Hon får det att låta så enkelt. Så smärtfritt. Hon kan tyckas vara en blond ängel som sänker sig ned mot jordytan för att komma hemlösa och andra nödställda till undsättning. Men så vacker är inte världen.
Marie Linder är förbundsordförande i Hyresgästföreningen, en organisation som är satt att bevaka sina över 500 000 medlemmars intressen. Det handlar framför allt om människor som redan har bostad, alltså om så kallade insiders. Samtidigt som outsiders, de som saknar bostad, ofta desperat söker en.
Det kan vara intressant att ha i åtanke nu när Linder och Hyresgästföreningen ökar trycket på bostadsminister Bolund. ”En bra start”, skriver Linder, ”är att genast skrota förslaget om marknadshyror i nybyggda lägenheter som står med i januariavtalet.” Ett förslag som syftar till att få fram fler bostäder.
Just detta är Hyresgästföreningens egen specialitet. Att hota med att marknadshyror ger chockhöjda hyror. I själva verket försvarar Marie Linders organisation med näbbar och klor den hyresreglering – den prisreglering – som lever kvar sedan 1942. Och som bidrar till att bostadsbristen på många orter är akut.
Åtskilliga ekonomer har pekat på att hyresregleringen måste bort. Till exempel Assar Lindbeck, nestorn i nationalekonomi som länge hävdat att svensk bostadspolitik är en mångårig social katastrof. Delvis på grund av Hyresgästföreningen. Nej, Marie Linder är ingen ängel.
Gå till toppen