Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Särskild corona-stab och reservlager redo i Region Skåne

Region Skåne har en särskild corona-stab, ny provanalys i Lund, lager med skyddsutrustning och beredskap på sjukhusen för det nya viruset. Men kommer många sjukdomsfall i Skåne, blir det stora påfrestningar på sjukvården.

I Skåne finns infektionskliniker i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad. Där är man reda att ta coronaprover och vårda smittade patienter. Skyddsutrustning finns lätt åtkomlig, här på Sus i Malmö.Bild: Tom Wall
– Det finns rutiner för när och var prover ska tas, för ambulanser, för var och hur personer med misstänkt eller konstaterad smitta ska vårdas så att man inte heller bidrar till smittspridning i vården, Eva Z Melander, smittskyddsläkare i Skåne.
– Vi har inte haft ett enda fall i Skåne, men situationen innebär en tuff belastning på Region Skåne.
Under tisdagen redogjorde hon för beredskapsläget i Skåne för politikerna i regionfullmäktige. Vad man säkert vet, vad man inte vet om det nya viruset och hur man kan möta det i den skånska sjukvården, där antalet infektionsvårdplatser ändå är begränsat.
En sak underströk Eva Z Melander:
– Man måste vara oerhört källkritisk, det far rykten i media, i sociala medier, kollegor uttalar sig efter att ha läst enstaka fallrapporter. Men vi springer inte på enstaka rykten utan lyssnar på Folkhälsomyndigheten och WHO.
Sedan 3 februari finns en särskild stabsgrupp inom Region Skåne för att samordna åtgärder kring coronasmittan. Där ingår personer från Smittskydd, Vårdhygien, Region Skånes inköps- och fastighetsenheter och de har i sin tur kontakt med de skånska sjukhuscheferna.
– Vi har bland annat inventerat tillgången till andningsskydd, för att säkra upp tillgången. Vi har också fått möjlighet att skapa ett beredskapslager för att ha skyddsutrustning för en månads tid, berättade Eva Z Melander, som är medicinskt ansvarig i stabsgruppen.
Något som kan bli problem är att mycket av den skyddsutrustning som används på infektionsklinikerna tillverkas i Kina eller Sydostasien. Därför undersöks också inköpsmöjligheter från andra håll.
Sedan förra veckan finns möjlighet att analysera prover på misstänkt smittade personer i Lund.
– Det innebär att vi kan få snabbare svar, och har kontinuerlig koll på ett helt annat sätt. Tidigare måste alla prover skickas till Folkhälsomyndigheten i Stockholm.
Sedan coronaviruset började sprida sig utanför Kina har trycket efter information varit ofantligt. Eva Z Melander menade att media bidrar till att sprida oro för smittspridningen och hon manade vårdpolitikerna att hålla huvudet kallt.
Samtidigt har nya sjukdomsfall i Europa gjort att fler svenskar och skåningar blir aktuella för provtagning, utifrån kriterierna att man varit i ett riskområde och visar influensaliknande symptom.
– Inkluderingen av Italien gör att, just nu, flera personer provtas på infektionskliniker i Skåne. Men vi har kapacitet för provtagning, vi kan vårda patienter med misstänkt sjukdom och enstaka bekräftade fall. Det finns epidemiplaner och pandemiplaner.
Eva Z Melander är regional smittskyddsläkare i Skåne. ”Vi springer inte på enstaka rykten utan lyssnar på Folkhälsomyndigheten och WHO”.Bild: Hussein El-alawi
En som varit öppet kritisk mot den svenska beredskapen mot coronasmittan är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar i Uppsala. Han har i olika medier varnat för att svenska sjukhus inte kommer att klara belastningen.
– Han har blivit någon sorts medieguru på området. Han har rätt i att om det blir många fall, blir det tufft för vården. Men det blir det vid en hård influensasäsong eller annan sjukdom också, kommenterade Eva Z Melander.
– Får vi en pandemi så tvingas man prioritera i sjukvården, det är vad som ingår i en pandemiplan. Vi har gjort mycket för att vara beredda, det finns mer att göra. Men vi kan inte över en natt trolla fram en ny sjukvård och det finns inte tusen vårdplatser som ligger och väntar
Eva Z Melander fick flera frågor i regionfullmäktige om smittskyddsåtgärder, inkubationstid, immunitet och när ett vaccin kan finnas. Hennes budskap till sjukvårdspolitikerna var:
– Vi följer utvecklingen dygnet runt, litar inte på rykten utan tar reda på fakta. Ha tillit till oss och Folkhälsomyndigheten – vi har jobbat som illrar i en månads tid med detta.
Gå till toppen